×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden uniós tagország érdeke a mielőbbi megállapodás

 

Továbbra is megosztottság mutatkozik a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot illetően. A koronavírus-fertőzés európai megjelenése óta a pénteki volt az uniós tagállami vezetők ötödik videókonferenciája.

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoztak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videókonferencia keretében egy egynapos uniós csúcstalálkozón.

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap többek közt abban segítené a tagállamokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ez ugyanis az egységes piac működésére is káros hatással lenne. A hétéves költségvetésre épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat és hitelgaranciaként is szolgálna.

„Senki nem gondolta, hogy sikerül megállapodásra jutniuk, de a tagállamok vezetői elmondhatták álláspontjukat a javaslatról. Ezáltal fel tudták mérni, hogy hol vannak közös pontok, és hol vannak eltérések” – mondta Baraczka Eszter tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette, a tagállamok vezetői alapvetően abban értettek egyet, hogy ez egy súlyos válság, és szükségesek a közös válaszok. Azonban a közös válasz része kell legyen az egymás iránti szolidaritás, de szükség van a befektetésekre és a reformokra is.

„A 750 milliárd eurós mentőcsomag egyfajta hitelt jelente. Mivel az Európai Bizottság venné fel a piacokon, mert a bizottság hitelbesorolása sokkal kedvezőbb, mint egyes tagállamoké. A felvett hitelt pedig továbbadnák rászorultság függvényében a tagállamoknak. Vita van azonban arról, hogy kedvezményes hitelként adják-e tovább, vagy vissza nem térítendő támogatásként” – fejtette ki.

A címlapfotó illusztráció.  

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!