×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A jogállamiság kérdésével támadja az Európai Unió a nem baloldali kormányokat

 

A jogállamiság olyan kérdés, ami eszközül szolgál a harchoz azok ellen a kormányok ellen, amelyek nem a baloldalon állnak – mondta Nicola Procaccini európai parlamenti képviselő. Hozzátette, a kormányváltás előtt Olaszországot is támadták a jogállamiság vádjával. Eközben pedig július elsején veszi át Németország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyet az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az Európai Parlament
(Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Az Európába irányuló migráció túlnyomó része jelenleg a Földközi-tengeren keresztül zajlik. Ez pedig elsősorban Olaszországban csapódik le, ahol a járvány igazi társadalmi tragédiát okozott. A migráció kérdésén túl a jogállamiságról is beszélt Nicola Procaccini európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádióban, hiszen tagja a kérdéssel foglalkozó Európai Bizottságnak.

A gond ott van, hogy

a jogállamiság olyan kérdés, ami eszközül szolgál a harchoz azok ellen a kormányok ellen, amelyek nem a baloldalon állnak

– mondta Nicola Procaccini európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, ő az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport koordinátora a LIBE bizottságban, ahol a jogállamisági viták is zajlanak.

A viták kellős közepén vagyunk és amikor valaki előhúzza ezt a meghatározást, mindig azzal a céllal teszi, hogy Magyarország vagy épp Lengyelország ellen szólaljon meg. Ugyanez volt a helyzet Olaszországgal kapcsolatban is egészen a kormányváltásig” – mondta.

Hozzátette, Olaszországban hónapokkal ezelőtt kormányváltás volt, ugyanaz a miniszterelnök maradt viszont a baloldali kormány élén. Korábban inkább jobboldali volt a kormány – egészítette ki. „Most már Európa barátjának tartják és senki nem beszél a jogállamiság megsértéséről Olaszországgal kapcsolatban. Azelőtt viszont Magyarországgal és Lengyelországgal együtt szerepelt a bírálatok kereszttüzében.

„Ötödrangú” a migránskérdés az Európai Tanács soros elnöki posztjára készülő Berlinnek

Nemcsak a saját érdekek érvényesítésére hasznos ez a pozíció, de egy soros elnökség idején erőteljesebben tudja érvényesíteni érdekeit a tisztséget betöltő ország, pláne egy olyan erős, mint Németország –  így kommentálták politikusi körök azt, hogy július elsejétől Németország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A jelenlegi német politikai helyzetet meghatározza, hogy Angela Merkel kancellár bejelentette: a jövő évi választások után visszavonul. Erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette: december 4-én lesz a CDU párt következő kongresszusa Stuttgartban, ahol a párt jelenlegi elnöke visszavonul. Ennek  következtében hatalmi harc kezdődhet a pártelnöki tisztségért.

Azt is elmondta, a németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyeket az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani. Az első pontban az szerepel, hogy fel fognak lépni a vírussal szemben.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható meg.

 

A címlapfotó illusztráció.