×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ötödrangú” a migránskérdés az ET soros elnöki posztjára készülő Berlinnek

 

Július elsején veszi át Németország az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyet az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Nemcsak a saját érdekek érvényesítésére hasznos ez a pozíció, de egy soros elnökség idején erőteljesebben tudja érvényesíteni érdekeit a tisztséget betöltő ország, pláne egy olyan erős, mint Németország –  így kommentálták politikusi körök azt, hogy július elsejétől Németország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét.

A jelenlegi német politikai helyzetet meghatározza, hogy Angela Merkel kancellár bejelentette: a jövő évi választások után visszavonul. Erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette: december 4-én lesz a CDU párt következő kongresszusa Stuttgartban, ahol a párt jelenlegi elnöke visszavonul. Ennek  következtében hatalmi harc kezdődhet a pártelnöki tisztségért.

Azt is elmondta, a németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyeket az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani.

Az első pontban az szerepel, hogy fel fognak lépni a vírussal szemben. A második lépésként a gazdaság talpra állítását akarják megvalósítani.

A harmadik pontban a Brexit-tárgyalásokat említik. Nógrádi kiemelte: érdekesnek ígérkezik, hogy a németek miképpen érvényesítik majd az unió érdekeit.

A németek negyedik pontja a zöldek javaslatait, a klímakérdések tárgyalását jelenti, míg az ötödik helyre a migránskérdést pozicionálták – mondta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pontok sorrendje egyben az ügyek tárgyalásának prioritását is jelenti.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.