×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Olaszországnak Európa szolidaritására van szüksége

 

Olaszországban a járvány társadalmi tragédiát hozott – ez a tragédia a gazdaságot érinti elsősorban, hiszen az egészségügyi helyzet ellenőrzés alá került. A járvány legsúlyosabb napjaiban Olaszország az uniós tagállamoktól érkező segítség hiányát tapasztalhatta meg, ami mély nyomokat hagyott, alighanem sok olaszban. Így van ezzel  Nicola Procaccini Európai Parlament képviselője. Azok között volt, akik májusban az Európai Parlament magyar járványkezelésről szóló vitájában felszólaltak – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

„Szeretem Magyarországot, de általában nem ez az oka annak, hogy az Európai Parlamentben Magyarország védelmére kelek. A gond az, hogy a koronavírus-jogszabály csak egy ürügy arra, hogy fenntartsák a nyomást a magyar kormány felett. Ezt az eszközt a baloldal választotta, amely tele van politikai frusztrációval” – mondta Nicola Procaccini európai parlamenti képviselő.

A baloldali pártok a kommunista gondolkozás árvái,

megpróbálják kitölteni a gondolkodásmódjukban támadt üres teret az egyetlen európai nemzet gondolatával. Ez pedig teljes mértékben antidemokratikus, és a szuverenitás ellen van. Európa minden nemzetének meg vannak a jellegzetes hagyományai, a jellegzetes gazdasági termelési rendszere – tette hozzá.

A szolidaritás az Európai Unió egyik alapelve. Olaszországból többek és gyakran kifejezték véleményüket ezzel kapcsolatban, miszerint Olaszország egyedül maradt, magára hagyták. Különösen a járvány kezdetén.

Az első benyomásom kétirányú volt, amikor láttam az Európai Parlament elé beterjesztett gazdaságélénkítő csomagot. Vannak benne előremutató lépések, annak ellenére, hogy nagyobb elkülönített összeget vártunk volna a gazdasági válság kezelésére, ami a járványt követi.  Másfelől van számos olyan eleme a javaslatnak, amit érdemes lesz tisztázni. Például szeretnénk tisztán látni abban, hogy mikor lesznek elérhetők a források, hiszen az időfaktor nagyon kritikus ebből a szempontból” – hangsúlyozta a képviselő.

Az egészségügyi helyzet most már ellenőrzés alatt van, a gazdaságról viszont ez nem mondható el.

Az olasz gazdaság 10-20 év alatt érheti el ismét, vagy haladhatja meg azt a szintet, ahol a válság előtt állt.

„Olaszország eddig a harmadik legjelentősebb befizetője volt a költségvetésnek, most viszont Európa szolidaritására van szükségünk” – emelte ki.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!