×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fokozódhat a migrációs nyomás az EU bíróságának döntése miatt

 

Európai Unió bírósága őrizetben tartásnak minősítette Magyarország déli határánál létrehozott tranzitzónák működési rendjét. A magyar kormány a határozat nyomán bejelentette, bezárja ezeket a létesítményeket. Eközben pedig nyolc ország együttműködésével indult két éves, több mint egymillió eurós összköltségvetésű környezetvédelmi program, amelynek célja, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Múlt héten született az Európai Unió bíróságának határozata, amely őrizetben tartásnak minősítette, és az uniós joggal ellentétesnek tartja a menedékkérők számára a déli határokon létrehozott és Szerbia felé nyitott tranzitzónák működési rendjét. A magyar kormány a határozat nyomán bejelentette, bezárja ezeket a létesítményeket és ezután a menedékkérelmet a külképviseleten lehet majd benyújtani.

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, a bevándorlók azon döntésében, hogy Európában próbálnak meg boldogulni vagy valamilyen átfogó megoldást találni, fontos szerepet játszik az, hogy milyen információkat kapnak Európából. Hozzátette, ezeket az információkat alapvetően a migráció fenntartásában érdekelt politikai-gazdasági és fedőszervezőként is működő humanitárius szervezetektől kapják.

Speidl Bianka úgy gondolja: a bírósági döntés híre perceken belül eljutott minden érdekelt migránshoz. Tehát ez a döntés a migráció fokozódását fogja okozni, mivel egyre többen döntenek majd úgy, hogy Magyarországon át próbálnak bejutni az unió területére – mondta.

Nemzetközi együttműködés kezdődött a vízügyi problémák kezelése érdekében

Nyolc ország együttműködésével indult két éves, több mint egymillió eurós összköltségvetésű környezetvédelmi program, amelynek célja, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére.

Az aszályos időszakokat a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelését az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzését vizsgálják nyolc ország szakemberei egy közös európai uniós programban. Magyarországot a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság képviseli – mondta Lovas Attila igazgató.

Hozzátette, ez egy kísérleti program, az előző években született projektek eredményeit próbálják szintetizálni a résztvevők. Kiemelte, a projektek nem csak a vízgazdálkodásra fókuszál, kiterjed többek között a környezetvédelemre és erdőgazdálkodásra is.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.