×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai Unió bíróságának határozata fokozni fogja az illegális migrációt

 

Múlt héten született az Európai Unió bíróságának határozata, amely őrizetben tartásnak minősítette, és az uniós joggal ellentétesnek tartja a menedékkérők számára a déli határokon létrehozott és Szerbia felé nyitott tranzitzónák működési rendjét. A magyar kormány a határozat nyomán bejelentette, bezárja ezeket a létesítményeket. Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a döntés következtében egyre többen fognak úgy dönteni, Magyarország fele próbálnak bejutni az unió területére.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

Múlt héten született az Európai Unió bíróságának határozata, amely őrizetben tartásnak minősítette, és az uniós joggal ellentétesnek tartja a menedékkérők számára a déli határokon létrehozott és Szerbia felé nyitott tranzitzónák működési rendjét. A magyar kormány a határozat nyomán bejelentette, bezárja ezeket a létesítményeket és ezután a menedékkérelmet a külképviseleten lehet majd benyújtani.

Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, a bevándorlók azon döntésében, hogy Európában próbálnak meg boldogulni vagy valamilyen átfogó megoldást találni fontos szerepet játszik az, hogy milyen információkat kapnak Európából. Hozzátette, ezeket az információkat alapvetően a migráció fenntartásában érdekelt politikai-gazdasági és fedőszervezőként is működő humanitárius szervezetektől kapják.

Kiemelte, a humanitárius szervezetek az információkat ma már nem röplapok és plakátok formájában juttatják el a migránsoknak, hanem a média, illetve a közösségi platformok által. Hozzátette, napjainkban több közösségi médiában létrehozott csoport segíti az említett szerveteket a propagandaterjesztésben.

Speidl Bianka úgy gondolja a bírósági döntés híre perceken belül eljutott a minden érdekelt migránshoz. Tehát ez a döntés a migráció fokozódását fogja okozni, mivel egyre többen döntenek majd úgy, hogy Magyarország felé próbálnak bejutni az unió területére – mondta.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!