×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elmúlt hónapokban sikerült legyőzni a bővítést ellenző tagállamok vonakodását

 

Az Európai Unió bővítési folyamata kimozdult a kátyúból – így is értékelhető a múlt héten tartott Európai Unió Nyugat-Balkán csúcstalálkozó. Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos szerint nagyon fontos volt, hogy az elmúlt hónapokban sikerült legyőzni a bővítést ellenző tagállamok vonakodását is.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, amikor uniós biztosként megkezdte munkáját érezhető volt, hogy megtört valami.

Az októberi Európai Tanács kudarca teljesen világosan mutatta, hogy megtört az egyetértés a tagállamok között. Az én feladatom az volt, hogy ezt az egyetértést helyreállítsam és ennek a legfontosabb eleme a bizalom és a hitelesség helyreállítása volt a folyamatban. Ehhez egyrészt meg kellett győzni a tagállamokat arról, hogy minden feltételt következetesen kell számon kérni a Nyugat-Balkán országain, viszont meg kellett győznöm őket arról is, hogy alapvető európai érdek a Nyugat-Balkán teljes integrálása az Európai Unióba. Ez nemcsak biztonságpolitikai érdek, hanem gazdasági érdek is, nemcsak a Nyugat-Balkán oldalán, hanem a miénken is” – részletezte az uniós biztos.

Hozzátette,

az érvek hatottak, és az új feltételek, amit az érvek mellé társítottak meggyőzték a tagállamokat,

hogy igenis újra napirendre kell tűzni a bővítést, sőt kiemelt kérdésként kell kezelni.

A múlt héten tartott csúcstalálkozó megtartása egyfajta pozitív üzenet volt, hogy az eredetileg tervezett időpontban tudták megtartani, a formája ugyan változott, hiszen videókonferencia lett belőle, ugyanakkor a járvány gyakorlatilag két hónapja átírta az életet. Ebben az értelemben van egy kettősség, hiszen amikor bővítésről beszélünk az mindenképpen több éves időtávot jelent, egyfajta jövő orientáltságot, most viszont a kármentésre fókuszálnak a különböző országok.

A bővítéspolitika azaz uniós politika, amin még a koronavírus sem fogott ki,

sőt, inkább megerősödve kerül ki ebből a válságból. Megmutatta azt a tényt, hogy nem tudunk mi magunk sem megfelelően és hatékonyan védekezni egy ilyen fertőzéshullámmal szemben, hogyha a közvetlen szomszédságunk, akikkel földrajzilag osztozunk a kontinensen, nem velünk együtt, és nem ugyanúgy végzik a védekezést, a kilábalást a válságból – hangsúlyozta Várhelyi Olivér.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!