×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyfokú rugalmatlanságról tett tanúbizonyságot az Európai Parlament

 

A magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem tartalmaz világos időkorlátot, és szélesebb körű felhatalmazást ad a kormánynak, mint más tagországokban, de még nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen – hangsúlyozta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli plenáris vitáján.

Varga Judit igazságügyi miniszter levélben kérte David Sassoli EP-elnököt, hogy a magyar kormány is képviselhesse álláspontját a vita során. A miniszter tájékoztatása szerint az EP szocialista elnöke hivatalos levélben utasította el, hogy a magyar miniszter akár személyesen, akár online bejelentkezéssel felszólaljon az EP-ben a Magyarországról szóló vitában.

David Sassoli később levélben meghívta Orbán Viktort a plenáris ülésre, emlékeztetve: a kialakult gyakorlatnak megfelelően a tagállamokat állam- vagy kormányfői szinten kell képviselni a vitában. Orbán Viktor válaszlevelében tudatta, hogy minden energiáját leköti a járvány elleni védekezés és Varga Juditot küldi a plenáris ülésre. A magyar miniszter végül nem utazott el az ülésre.

A vita során tizenketten támadták, bírálták Magyarországot,

a magyar jogalkotást, míg kilencen védelmükbe vették, egy képviselő, pedig semleges állásponton volt. eljárásrendek vannak, szokásjog az Európai Parlamentben.

Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, az Európai Parlamentnek van egy eljárási szabályzata, amely olyan, mint az Országgyűlés esetében a házszabály. Az eljárási szabályzat mondja meg azt, hogy alanyi jogon kik lehetnek az ülésteremben. Az európai parlamenti képviselők alapvetően bent lehetnek, a tanács és a bizottság tagjai szintén, illetve a teremszolgák – részletezte.

Ezeken kívül van egy kategória, amely az Európai Parlament elnöke által meghívott személyeket foglalja magába. A parlament elnöke bárkit meghívhat az Európai Parlamentbe, melyre természetesen nem kötelező elmenniük.

Nem szokásjogról beszélnék ebben az esetben, hanem inkább szokásról. Azt lehet mondani, hogy az esetek többségében állam-, illetve kormányfők vettek részt az Európai Parlament üléstermében” – fejtette ki.

Úgy fogalmazott,

nagyfokú rugalmatlanságról tett tanúbizonyságot az Európai Parlament,

márcsak azért is, mert ebben a konkrét ügyben Orbán Viktor meghívást kapott, levélben jelezte, hogy nem tud elmenni, és kijelölte saját, illetve a magyar kormány képviseletére Varga Judit igazságügyi minisztert. Nem igazságügyi miniszterként ment volt el, hanem a magyar kormány, illetve a magyar kormány elnöke képviseletében.

A nemzetközi jogban három plusz egy olyan politikusi, személyi kör van általában, akik meghatalmazás nélkül képviselhetik országukat: az államfő, kormányfő, a külügyminiszter, illetve a nagykövet – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!