×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EKB kötvényvásárlási programja az uniós válságkezelés egyik legerőteljesebb pillére

 

A központi bank 2014-től kezdve vásárolt tagállami államkötvényeket a másodlagos piacokon, eddig több mint kétezer milliárd euró értékben

Abból indulunk ki, hogy májustól fokozatosan enyhítik a korlátozásokat egész Európában tagállamonként eltérő helyzeteket figyelembe véve. Van két negatív forgatókönyv is. Az egyik, ha a járvány mégsem teszi lehetővé a lazítást, továbbra is szigorú intézkedéseket követel meg, illetve, ha ősszel a járvány egy második hullámával találjuk magunkat szemben – mondta Paulo Gentiloni  gazdasági ügyekért felelős uniós biztos. A biztos ismét határozottan letette a voksát a közös válságkezelés mellett.

Ezt a közös válságkezelést érte súlyos találat a héten Karlsruheból, ahol a német alkotmánybíróság meghozta ítéletét az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási programjáról. A német bírák szerint a program nem teljes mértékben jogszerű, ami komoly következményekkel járhat.

A központi bank 2014-től kezdve vásárolt tagállami államkötvényeket a másodlagos piacokon,

eddig több mint kétezer milliárd euró értékben – részletezte Baracka Eszter a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Németországban azonban egy csaknem kétezer fős, elsősorban közgazdászokból és jogászokból álló csoport szerint a tagállami költségvetések ilyen finanszírozását a szerződések nem teszik lehetővé ezért bírósághoz fordultak. Az ügy eljutott az európai bíróság elé is, amely 2018-ban kimondta nem lát összeférhetetlenséget a bank tevékenysége és az uniós jog között. Ezt az ítéletet kérdőjelezte most meg a német alkotmánybíróság.

A döntés felkavarta a kedélyeket, lévén az EKB 750 milliárdos jelenleg futó kötvényvásárlási programja az uniós válságkezelés egyik legerőteljesebb pillére. A központi bank három hónapot kapott, hogy igazolja jogszerűen járt el, és a döntés amúgy is csak a német jegybankra nézve lenne kötelező. Az a tény, hogy egy tagállami bíróság felülbírálta az uniós bíróság ítéletét lavinát indíthat el, alapjaiban rendítheti meg az európai integrációt.

Kérdésessé teheti az európai jog elsőbbségét a nemzeti jogrendek felett,

és felbátoríthatja a tagállamokat, hogy a luxemburgi ítéleteket figyelmen kívül hagyják. Verhofstadt liberális képviselő a föderalisták vezéralakja szerint, ha minden alkotmánybíróság saját maga értelmezni kezdi, hogy az Európai Unió mit tehet és mit nem, az a vég kezdete.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungszerint azonban csak az emberektől eltávolodott, öntelt és autokratikus Európa végét jelentheti. Az EKB jelezte, nem veszi figyelembe a német alkotmánybíróság döntését.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!