×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az unióban is dolgoznak gazdaságélénkítési csomagokon

 

Az Európai Bizottság a héten bemutatott egy második gazdaságélénkítő csomagot. E terv szerint az Európai Bizottság százmilliárd eurós hitelt venne fel, és kedvezőbb feltételek mellett adná tovább a tagállamok számára. Eközben Szánthó Miklós arról beszélt ahány ország annyi értelmezés született a különleges jogrenddel kapcsolatban, mivel nincs univerzális szabályrendszere. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Nem állt le az élet az Európai Unió intézményiben sem. A héten például az Európai Bizottság gazdaságélénkítő csomagot mutatott be.

Baraczka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, igaz ugyan, hogy most sokkal kevesebb nyilvánosságot kapnak az uniós intézmények tevékenységei, de ennek ellenére mindenki végzi a feladatát. Hozzátette, az Európai Bizottság a héten bemutatott egy második gazdaságélénkítő csomagot.

Elmondta, az uniós intézmények vezetői is tudják, hogy a járvány óriási károkat fog okozni az európai gazdaságban is.

A múlt héten bemutatott terv százmilliárd eurós csomag lenne, amiből a tagországok különböző összegeket hívhatnának le. Az említett összeg nem költségvetési forrást, nem ajándékot, hanem különböző kedvező hiteleket és a velük járó viszontgaranciákat jelentené” – mondta Baraczka Eszter. Hozzátette, a hitelt a Bizottság venné fel, de kedvezőbb feltételek mellett adná tovább a tagállamoknak.

Nincs univerzális szabályrendszere a rendkívüli jogrendnek

Az Alapjogokért Központ az elmúlt napokban minden nap készített egy összeállítást az európai, illetve a nemzetközi visszhangokról, eseményekről, mindarról, ami a koronavírus elleni védekezést illeti.

A pénteki összeállításból kiderült, hogy a Magyarországi vitákhoz hasonlók más Európai országokban is előfordulnak. Ausztriában például egy jogász az osztrák intézkedési törvényt támadta meg az alkotmánybíróság előtt. Véleménye szerint, a törvény azon kitétele miszerint a miniszterelnök, mint végrehajtószerv rendelettel felfüggesztheti egy törvény érvényességét sérti a törvényhozás és a hatalommegosztás elvét.

Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, ahány ország annyi értelmezés született a különleges jogrenddel kapcsolatban, mivel nincs univerzális szabályrendszere.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.