Bemutatták a második gazdaságélénkítési csomagot

 

Az Európai Bizottság a héten bemutatott egy második gazdaságélénkítő csomagot. E terv szerint az Európai Bizottság egy százmilliárd eurós hitelt venne fel, és kedvezőbb feltételek mellett adná tovább a tagállamok számára.

Nem állt le az élet az Európai Unió intézményiben sem. A héten például az Európai Bizottság gazdaságélénkítő csomagot mutatott be.

Baraczka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, igaz ugyan, hogy most sokkal kevesebb nyilvánosságot kapnak az uniós intézmények tevékenységei, de ennek ellenére mindenki végzi a feladatát. Hozzátette, az Európai Bizottság a héten bemutatott egy második gazdaságélénkítő csomagot.

Elmondta, az uniós intézmények vezetői is tudják, hogy a járvány óriási károkat fog okozni az európai gazdaságban is.

A múlt héten bemutatott terv százmilliárd eurós csomag lenne, amiből a tagországok különböző összegeket hívhatnának le. Az említett összeg nem költségvetési forrást, nem ajándékot, hanem különböző kedvező hiteleket és a velük járó viszontgaranciákat jelentene” – mondta Baraczka Eszter. Hozzátette, a hitelt a Bizottság venné fel, de kedvezőbb feltételek mellett adná tovább a tagállamoknak.

A felvett hiteleket a tagállamok többek között a részmunkaidős munkavégzés támogatására fordíthatnák. A tervnek az a célja, hogy a gazdasági szereplők, a különböző vállatok ne álljanak le ha éppen nincs elég rendelésük, hanem álljanak át részmunkaidős termelésre, ezáltal is megtartva a munkavállalóikat.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.