×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden tagállamnak be kell tartania a határzárat

 

A héten a koronavírus következtében az Európai Unió országai úgy döntöttek harminc napra lezárják az európai unió határait. Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a harminc napos zárás csak akkor lehet hatékony ha minden olyan tagállam, amely külső schengeni határral rendelkezik, maximális szigorúsággal hajtja végre határzár intézkedéseit.

Az elmúlt öt évben a tömeges migrációhullámnak köszönhetően Európában a határok védelmének kérdése többször is felmerült. Az elmúlt napokban újra előkerült a kérdés, most azonban a koronavírus-járvány terjedése miatt. A héten a koronavírus következtében az Európai Unió országai úgy döntöttek, harminc napra lezárják az unió határait.

Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, ez a döntés elsősorban politikai lépés volt. Hozzátette, hétfőn az Európai Bizottság közleményében javasolta az Európai Tanács tagjainak, az állam- illetve kormányfőknek, hogy a külső határokat harminc napra zárják le. Kedden a tanács el is fogadta a javaslatot.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy a harminc napos zárás,csak akkor lehet hatékony, ha egyetlen gyenge láncszem sem marad a rendszerben, tehát minden olyan tagállam, amely külső schengeni határral rendelkezik, maximális szigorúsággal hajtja végre határzár intézkedéseit” – mondta Tóth Norbert.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!