×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem kell olyan komoly gazdasági válságra számítani, mint 2008-ban

 

A koronavírus terjedése óta egyre fontosabb helyre kerül az egzisztenciális biztonság, vagyis az európai országok gazdaságának kilátásai. Az Európai Központi Bank mellett a héten már bejelentett gazdaságélénkítő terveit az Európai Bizottság is. Magas István közgazdász szerint nem várható olyan szintű összeomlás, gazdasági válság, mint  2008-ban köszönhetően annak, hogy bankrendszer Európa-szerte meglehetősen stabil.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Mohai Balázs)

Az első a fizikai biztonság és az egészség, ezt követi az egzisztenciális biztonság, vagyis az európai országok gazdaságának kilátásai. A koronavírus bizonyosan súlyos következményekkel jár majd – hangoztatta Magas István közgazdász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A Corvinus Egyetem tanára elmondta: az unió nyugati részén épp hogy megszabadultak a recesszió rémétől, míg Közép-Európát egy dinamikus növekedési időszakban érte a sokk. A legrosszabb helyzetben Olaszország van, hiszen nemcsak a koronavírus szempontjából a legfertőzöttebb ország, de gazdasága is sok nehézséggel küzd.

Az Európai Központi Bank mellett a héten már bejelentette gazdaságélénkítő terveit az Európai Bizottság is.

Magas elmondta: a gazdasági szereplők egy olyan eseménnyel találkoztak, amelyre nem voltak felkészülve, a kellő válaszreakciók nem voltak kidolgozva. Hozzátette, ebben a helyzetben különös jelentőséggel bír, hogy milyen üzeneteket kapnak az állampolgárok, a gazdasági szereplők a döntéshozóktól.

Magas István szerint a jó hír az, hogy nem várható olyan szintű összeomlás és gazdasági válság, mint 2008-ban. Ez több tényezőnek is köszönhető. A legfontosabb, hogy a bankrendszer Európa-szerte meglehetősen stabil, így lesz majd lehetőség pénzbeli segítséget nyújtani a rászorulóknak.

A címlapfotó illusztráció.