×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Törökország döntése komoly válsághelyzetet eredményezett

 

Remények szerint a kornovírus-járvány átmeneti probléma, leküzdésére megoldást találhatunk, de Törökország döntése nyomán egy újabb válsággal is meg kell küzdeni. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az európai járványmegelőzési központ hétfőn közepesről magas fokozatúra emelte a koronavírussal kapcsolatos kockázat szintjét az Európai Unióban. A stockholmi székhelyű szervezet igazgatója a lépést a járvány rendkívül gyors terjedésével indokolta, és azzal, hogy már nemcsak az eddig érintett területekről származók kapták el a betegséget, hanem a vírus helyi szinten is terjed.

Az Európai Bizottság adatai szerint február közepe óta csaknem százszorosára nőtt a tagállamokban a megbetegedések száma.

A járványügyi központ kockázatelemzései azt valószínűsítik, hogy Olaszország mellett más tagállamokban is kialakulhatnak gócpontok, és egyes országokban a legrosszabb forgatókönyvvel is számolni kell.

A koronavírus a remények szerint akut, de átmeneti probléma, ami felett képesek lesznek úrrá lenni az Európai Unió országai egyenként, illetve összefogva. Van ugyanakkor egy krónikus tünetegyüttes, ami egyre súlyosabbá vált.

A tömeges migráció Törökország döntése nyomán komoly válsághelyzetet eredményezett a görög–török határon. Ezrek torlódtak fel, és ezrek jutottak át a határon, léptek a balkáni migrációs útvonalra, a pontos számok egyelőre nem ismertek.

Csütörtökön az orosz és a török elnök egyeztetett, elsősorban a szíriai harcok leállításáról, ami közvetetten Európa lehetőségeit is meghatározza. Az Európai Unió intézményeinek vezetői az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke nem jutott el Törökországig, a görög oldalon tartottak tájékoztatót.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.