×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyfajta állóháború alakult ki a görög–török határon

 

A szíriai regionális konfliktus elérte a görög–török határt, ahol egyfajta állóháború alakult ki – hangzott el a Kosstuh Rádió Európai idő című műsorában.

A tömeges migráció Törökország döntése nyomán komoly válsághelyzetet eredményezett a görög–török határon. Ezrek torlódtak fel, és ezrek jutottak át a határon, léptek a balkáni migrációs útvonalra, a pontos számok egyelőre nem ismertek.

Csütörtökön az orosz és a török elnök egyeztetett, elsősorban a szíriai harcok leállításáról, ami közvetetten Európa lehetőségeit is meghatározza. Az Európai Unió intézményeinek vezetői, a bizottság, a tanács és a parlament elnöke nem jutott el Törökországig, a görög oldalon tartottak tájékoztatót.

A szíriai regionális konfliktus elérte a görög–török határt, a szíriai hadszíntér legnyugatibb pontja pillanatnyilag a görög–török határon húzódik, ez már nem csak a migránsoknak a jelenlétét, vagy folyamatos áramlását jelenti, hanem azt is, hogy gyakorlatilag egyfajta állóháború alakult ki, konkrét fegyveres összetűzésekről van szó.

Ilyen értelemben az EU-s látogatások, a segítségnyújtás Görögországnak vészhelyzeti megoldás, de semmiféle hosszú távú átstruktúrálódás, vagy olyan változás nem tapasztalható, amelyik közép-,  vagy hosszú távon az Európai Unió biztonságát szavatolná, hiszen azok az emberek, akik odatorlódnak, már nem fognak visszamenni Törökország belseje felé.

Ilyen értelemben ez a tömeg a jelenlegi helyzetben vagy folyamatosan támadni fogja Európát, vagy egy részük a balkáni útvonalon el fog jutni az Európai Unió határáig.

A migráció kérdésében olyan mély ellentétek vannak, hogy nem tudnak kompromisszumos megoldások születni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.