×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jövő héten kezdődnek a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság között

 

Erős nyilatkozatokkal előlegezte meg az Európai Bizottság és a brit kormány a jövő héten kezdődő az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalássorozatokat. Szakértők szerint valószínű, hogy a közös érdekek végül megegyezésre juttatják a feleket.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

Erős nyilatkozatokkal előlegezte meg az Európai Bizottság és a brit kormány a jövő héten kezdődő az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatokról szóló tárgyalássorozatokat.

Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója szerint az unió ragaszkodni fog az elképzeléseihez, nem fog mindenáron, a lehető leghamarabb megállapodásra törekedni az Egyesült Királysággal. A bit kormány részéről pedig arról beszéltek, hogy az év végi határidőt nem szeretnék kitolni, úgy gondolják korlátozott de elégséges idő van egy olyan kapcsolatrendszer kialakítására, amely a szabad kereskedelem elvei alapján működik. A brit politikusok arról is beszéltek ha júniusig nem látszanak egyértelműen a megállapodás körvonalai a kormány elgondolkodik azon, folytassa-e a tárgyalásokat.

Szabó Barnabás a Külügyi- és Külgazdasági Intézete elemzője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, kétféle megközelítést lát reálisnak, van egy optimistább, ami szerint elhangzottak a kemény nyilatkozatok mindkét oldalról, de a közös érdek végül csak megegyezésre juttatják a feleket. Hozzátette, mindkét félnek fontos gazdasági és politikai érdeke fűződik ahhoz, hogy a tárgyalássorozat sikeres legyen.

A kevéssé optimista megoldás szerint mindkét fél komolyan gondolja a nyilatkozatokban elhangzottakat, és akár a brit kormány ki is hátrálhat a tárgyalássorozatból.

A címlapfotó illusztráció.