Sophia helyett újabb hadműveletet indítanak

 

A jövő hónap végén jár le az embercsempészet felszámolása érdekében indított Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma, amit nem hosszabbítanak meg, hanem egy új műveletet indítanak. Az új művelet fontos feladata lesz, hogy megakadályozza a fegyverszállítmányok eljuttatását Líbiába.

A jövő hónap végén jár le az embercsempészet felszámolása érdekében indított Sophia nevű földközi-tengeri uniós haditengerészeti művelet mandátuma, amit nem hosszabbítanak meg, hanem egy új műveletet indítanak.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, a Sophia működése csak részben mondható eredményesnek, hiszen szinte átalakult migránsszállító hajóvá. Hozzátette, ennek az az oka, hogy minden hajónak alapvető kötelessége, hogy a tengeren bajba jutott embereken segítsen, kimentse őket.

Kis-Benedek József elmondta, a Sophia 2015 óta működik, ezalatt legénysége közel negyvenötezer migránst mentett ki a tengerből, illetve száznegyven embercsempészt fogott el, és adott át bíróságoknak.

Az új művelet fontos feladata lesz, hogy megakadályozza a fegyverszállítmányok eljuttatását Líbiába, egy későbbi szakaszban pedig szorosabbra fogják vonni a gyűrűt Líbia körül, ellenőrizni fogják azokat a hajókat, amelyek a Benghazi-öbölben horgonyoznak le” – mondta Kis-Benedek József.