Hannan a működőképes Brexitben hisz

 

A brit Daniel Hannannek egy hete nincs állása, de ezt nem siratja, hisz azok közé tartozik, akik azért kampányoltak, hogy szűnjön meg a munkahelyük. Hannan az Európai Parlament brit konzervatív képviselője volt 1999 óta, mégis a Brexit mellett szállt síkra.

„Azt akarjuk, hogy a Brexit mindkét oldal számára működőképes legyen. Azt akarjuk, hogy a szomszédunkban egy stabil, biztonságos és prosperáló állam legyen” – mondta a konzervatív politikus a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hannan hozzátette, ahhoz, hogy minden oldal számára a legjobbat hozzák ki a Brexitből, fenn kell tartani az együttműködés azon területeit, amely mindkét oldal érdekét szolgálják, mint a nyitott piacok, verseny, szabad kereskedelem.

A konzervatív politikus elmondta, az Európai Unió tagállamai Nagy-Britannia régi barátai, ezért erős EU-t szeretne, hisz a„gazdag szomszéd egyben jó vásárló is” – tette hozzá. Hangsúlyozta, tragédiával érne fel, ha kiújulna a Brexit után az euróválság.


Kossuth Rádió, Európai Idő

„A 27 nemzeti fővárosban az az általános vélekedés, hogy alapvető érdek a saját állampolgárai jólétének maximalizálása, így véleményem szerint a magyar kormány is azt képviseli, hogy biztosítani kell a szoros kapcsolatot Nagy-Britanniával a Brexit után is, hiszen nem akarják kockáztatni a kereskedelmet az Egyesült Királysággal, és a hozzáférést a brit piacokhoz” – mondta Hannan.

Hozzátette, Brüsszelben egy „bujkáló megbántottságot” lát, ami a visszautasításból fakadt, és még mindig érezni a sértettséget. A kérdés szerint, hogy Brüsszel le tudja-e folytatni ezeket az egyeztetéseket, vagy a 27 tagállam a saját akaratát érvényesíti.

Hannan hangsúlyozta, a szabad kereskedelem a végső eszköze a szegénység csökkentésének, a konfliktuskezelésnek, a társadalmi igazságosságnak. Emberek milliárdjait emelte ki a szegénységből ezen a bolygón. Ezért London olyan országok gazdaságával is átfogó szabadkereskedelmi megállapodásokat szeretne, akikkel az Európai Unió nem tudott megállapodást kötni.

Ilyen ország az Egyesült Államok és Kína” – mondta.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.