Az átmeneti időszak alatt nem lesznek érezhető változások

 

A brit EU-tagság az előzetesen kijelölt időpontban, brit idő szerint pénteken 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt meg. A kilépést követően elkezdődött a 11 hónapig tartó átmeneti időszak. Jelenleg azokat a külföldi állampolgárokat veszik nyilvántartása, akik Nagy-Britanniában élnek, és a továbbiakban is ott szándékoznak élni. A regisztrált állampolgárok letelepedési vagy letelepedés előtti státuszt kaphatnak. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Alastair Grant)

Pénteken a közép-európai idő szerint éjfélkor Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében a brit kilépésig nem volt példa teljes jogú tagország távozására. Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött el az Európai Közösségek, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-jén lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

Az M1 tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, a britek számára a tegnapi kilépés történelmi pillanat volt. A Parlament térre óriási tömeg gyűlt össze, ahová a Brexit Párt egy nagyszabású zenés show-t szervezett, ez a rendezvény volt az egyetlen utcai esemény.

Az M1 tudósítója elmondta, A Brexit ellenzők úgy tartják – mondta az M1 tudósítója –, az elmúlt három év politikai vergődése akkora veszteséget okozott az Egyesült Királyságnak, amely összeg megfelel Magyarország éves költségvetése kétszeresének.

A bizonytalanság miatt az elmúlt három évben sokat romlott a font árfolyama, a Brexit-ellenzők szerint a kilépés után ennél még sokkal többet fognak veszíteni.

A külföldi állampolgárok letelepedési engedélyt kapnak

Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az Európai idő című műsorban elmondta, mivel jelenleg az átmeneti időszak zajlik Nagy-Britanniában sem a kint élő magyarok, sem a turistaként az országban tartózkodók nem érezhetnek változást a kilépés után. Hozzátette, ez az átmeneti időszak sajátossága, ez a rendezett kilépés következménye. Kumin Ferenc hozzátette, a kilépési megállapodás pontosan szabályozza, hogy mikor és hogyan fognak változni a bevándorlási szabályok az Egyesült Királyságban.

Kiemelte, Nagy-Britanniában egy regisztrációs folyamatot indítottak el, azokat a külföldi állampolgárokat veszik nyilvántartása, akik Nagy-Britanniában élnek és a továbbiakban is ott szándékoznak élni. Hozzátette, a regisztrált állampolgárok letelepedési vagy letelepedés előtti státuszt kaphatnak attól függően, hogy milyen régóta tartózkodnak az országban.

Arra is felhívta a figyelmet Kumin Ferenc, hogy Magyarország két új külképviseletet is nyitott az Egyesült Királyságban, egy önálló főkonzulátust Manchesterben és egy alkonzulátust Edinburghban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.