Nem minden brit örül a kilépésnek

 

Kilépett az Európai Unióból az Egyesült Királyság. A brit EU-tagság az előzetesen kijelölt időpontban, brit idő szerint pénteken 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt meg. Azonban a brit társadalomban ennek nem mindenki örül, a Brexit-ellenzők úgy vélik az elmúlt három évben a politikai bizonytalanság ötvenezer milliárd forint veszteséget okozott az országnak.

A Brexitet ünneplők (Fotó:MTI/AP/Frank Augstein)

Pénteken a közép-európai idő szerint éjfélkor Nagy Britannia kilépett az Európai Unióból. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében a brit kilépésig nem volt példa teljes jogú tagország távozására. Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött el az Európai Közösségek, majd utódja, az Európai Unió tagországaként, ugyanis 1973. január 1-én lépett be a közösségbe Sir Edward Heath akkori konzervatív párti miniszterelnök vezetésével.

Az M1 tudósítója a Kossuth Rádió európai Idő című műsorában elmondta, a britek számára a tegnapi kilépés történelmi pillanat volt. A Parlament térre óriási tömeg gyűlt össze, ahová a Brexit Párt egy nagyszabású zenés show-t szervezett. Az M1 tudósítója hozzátétette, ez a rendezvény volt az egyetlen utcai esemény.

Az utcán lévő emberek arcáról sugárzott a boldogság, és látni lehetett rajtuk, hogy úgy gondolják, Nagy Britannia nyer az Európai Unióból való kilépéssel” – fogalmazott a tudósító. Hozzátette, az esemény során Nigel Farrage politikus is beszédet mondott, melyben hangsúlyozta, egy új korszak hajnalán áll Nagy Britannia. Nigel Farage véleményes szerint a mostani generáció életében ez az egyik legfontosabb történelmi fordulata.

Az M1 tudósítója elmondta, a Brexit ellenzűk úgy tartják az elmúlt három év politikai vergődése ötvenezer milliárd forint veszteséget okozott az Egyesült Királyságnak. „Ez az összeg Magyarország éves költségvetésének a kétszerese” – mondta az M1 tudósítója.

A bizonytalanság miatt az elmúlt három évben sokat romlott a font árfolyama, a Brexit-ellenzők szerint a kilépés után ennél még sokkal többet fognak veszíteni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!