Szájer: az uniót a tagországok hozták létre, és nem fordítva

 

Szájer József szerint Európa építőkövei a nemzetállamok, így mindennél fontosabb, hogy kiálljunk a szuverenista álláspont mellett. Kiemelte, az uniót a tagországok hozták létre, és nem fordítva. Az Alapjogokért központ az Unió és a nemzetállamok viszonyát vizsgálta. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A szuverenitás, a föderális Európa vita, európai politikai színtere az Európai Parlament. Szájer József Magyarország uniós csatlakozása óta tagja az Európai Parlamentnek a Fidesz-KDNP képviselőjeként. Bő másfél évtizede tehát aktív szereplőként van jelen ennek a vitának az alakításában is.

Szájer az Európai Idő című műsorában elmondta, véleménye szerint Európa építőkövei a nemzetállamok, így mindennél fontosabb, hogy kiálljunk a szuverenista álláspont mellett. Kiemelte, az uniót a tagországok hozták létre, és nem fordítva. Felhívta a figyelmet arra, hogy akármennyire is másképp látszik az Európai Unió alárendeltje a tagországoknak. Hozzátette, a nemzetállamok vezetői döntenek arról, hogy egyes kérdésekben az uniónak, milyen lépéseket kell tennie, milyen eszmét kell követnie.

Az Unió és a nemzetállamok viszonyát vizsgálták

Az elemzőintézet stratégiai igazgatója, Kovács István a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, Európa múltja sokkal mélyebb, és messzebbre nyúlik vissza, mint az Európai Unió. „Az EU föderalista államként nem tudja, nem is válthatja le a Európát, az európai identitást” – hangsúlyozta.

Az Alapjogokért Központ elemzésében azt vizsgálta, hogy melyek voltak azok a csomópontok, amik fordulópontot jelentettek az Európai Unió életében, mit lehetett volna máshogy csinálni, kik határozták meg alapvetően azt a folyamatot, melynek a mostani fázis is része.

Az EU története semmi másról nem szólt, mint a föderalisták és a szuverenisták küzdelme, és ezt éljük most is – hangsúlyozta a stratégiai igazgató. „A kutatás során megpróbáltunk különböző jövőképeket felvázolni az Európai Uniónak” – tette hozzá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.