Ki kell tartani a szuverenista álláspont mellett

 

Szájer József szerint Európa építőkövei a nemzetállamok, így mindennél fontosabb, hogy kiálljunk a szuverenista álláspont mellett. Kiemelte, az uniót a tagországok hozták létre, és nem fordítva.

Szájer József, a Fidesz-KDNP képviselője (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A szuverenitás, a föderális Európa vita, európai politikai színtere az Európai Parlament. Szájer József Magyarország uniós csatlakozása óta tagja az Európai Parlamentnek a Fidesz-KDNP képviselőjeként. Bő másfél évtizede tehát aktív szereplőként van jelen ennek a vitának az alakításában is.

Szájer az Európai Idő című műsorában elmondta, véleménye szerint Európa építőkövei a nemzetállamok, így mindennél fontosabb, hogy kiálljunk a szuverenista álláspont mellett. Kiemelte, az uniót a tagországok hozták létre, és nem fordítva. Felhívta a figyelmet arra, hogy akármennyire is másképp látszik az Európai Unió alárendeltje a tagországoknak. Hozzátette, a nemzetállamok vezetői döntenek arról, hogy egyes kérdésekben az uniónak, milyen lépéseket kell tennie, milyen eszmét kell követnie.

Az Európai Parlament fideszes képviselője elmondta, a föderalista eszmét vallók ezzel szemben úgy gondolják, sokkal hatékonyabban, sokkal gyorsabban működne a döntéshozatal az Európai Unió intézményeiben, ha a tagállamoknak például nem lenne vétójoga.

Szájer kifejezetten rossz döntésnek tartaná, ha a politika talán egyik legfontosabb emocionális csatlakozási lehetőségét, a hazafiságot, a nemzethez való tartozást az unió figyelmen kívül hagyná. Szerinte ehelyett igyekeznek egy új, közös hazafiságot kialakítani a tagállamok állampolgárai közt, az Európai Egyesült Államok létrehozásával.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!