Horvátország és Magyarország tovább mélyíti jó szomszédi kapcsolatát

 

Horvátország, mint az Európai Unió soros elnöke a balkáni bővítést, a fenntartható migrációspolitikát és fennmaradó kohéziós támogatásokat tartja prioritásnak. Varga Judit igazságügyminiszter szerint a horvát elnökség jó alkalom arra, hogy a két ország jó szomszédi kapcsolatát európai szinten is tovább mélyítse. Hozzátette, Horvátország több létkérdésben is azonos állásponton van Magyarországgal.

Varga Judit igazságügyi miniszter és Mladen Andrlic horvát nagykövet nyakkendőt köt a békebeli rendőrt ábrázoló szoborra Horvátország 2020-as soros EU-elnöksége alkalmából (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Horvátország, mint az Európai Unió soros elnöke a balkáni bővítést, a fenntartható migrációs politikát és fennmaradó kohéziós támogatásokat tartja prioritásnak. Az ország miniszterelnöke az Európai Parlamentben mutatta be országa terveit.

Budapesten egy kevésbé formális eseményen ünnepelték az első horvát elnökséget, illetve megemlékeztek arról is, hogy 1992. január 15 ismerte el a nemzetközi közösség az önálló Horvátországot.

Az ünnepség alkalmából a Budapest belvárosában, a Szent István Bazilikával szemben álló békebeli rendőr szobra is hangsúlyos szerepet kapott, hiszen a horvát elnökség alkalmából a belvárosi szobor nyakkendőt kapott Horvátország nagykövetétől és Varga Judittól, Magyarország igazságügyi miniszterétől.

Varga Judit a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, a horvát elnökség jó alkalom arra, hogy a két ország jó szomszédi kapcsolatát európai szinten is tovább mélyítse. Hozzátette, Horvátország több létkérdésben is azonos állásponton van Magyarországgal.

Varga Judit kiemelte, Horvátország a következő mottót választotta: Egy erős Európa a kihívásokkal teli világban. „Már ez a mottó is jelzi, a két ország hasonló álláspontját, hiszen a kilenc évvel ezelőtti magyar elnökségnek is az erős Európa volt a mottója” – tette hozzá.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!