Boris Johnson széleskörű megállapodást kötne az Unióval

 

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak. A megbeszélésen több pontban is megállapodtak a küldöttek, többek között abban, hogy folytatni kell a terrorellenes küzdelmet. Eközben a brit miniszterelnök kijelentette: kormánya széleskörű, az árukra és szolgáltatásokra kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az unióval. Az ennek kidolgozására szolgáló, december 31-ig tartó átmeneti időszakot azonban nem szeretné meghosszabbítani. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök (Fotó:MTI/EPA/Andy Rain)

Boris Johnson és Von der Leyen szerda este tartott megbeszélést a Downing Streeten, a brit miniszterelnöki rezidencián. A két politikusnak ez volt az első, hivatalos kétoldalú találkozója az új Európai Bizottság megalakulása és a december 12-én rendezett brit parlamenti választás óta – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A brit miniszterelnök kijelentette: kormánya széleskörű, az árukra és szolgáltatásokra kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az unióval. Az ennek kidolgozására szolgáló,

december 31-ig tartó átmeneti időszakot azonban nem szeretné meghosszabbítani.

Boris Johnson már a decemberi parlamenti választás utáni programterveztében jelezte, a Brexit-megállapodás ratifikáláshoz kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek az átmeneti időszak meghosszabbítását.

A brit miniszterelnök azt is kijelentette, hogy a brit kormány a január 31-én esedékes kilépés után a lehető leggyorsabban hozzá akar kezdeni a jövőbeni partneri viszonyról, illetve a kanadai mintájú szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokhoz az unióval. A kanadai uniós szabadkereskedelmi szerződés elsődleges problémája London szempontjából az, hogy nem terjed ki a szolgáltatásokra, márpedig a brit GDP nyolcvan százalékát a szolgáltatási szektor adja.

A tagállamok külügyminiszterei több pontban is megállapodtak

Az Európai Unió fokozza az erőfeszítéseit a líbiai válság békés megoldása érdekében, hogy elkerülhető legyen a katonai beavatkozás. A válság a napokban éleződött ki újra, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy katonákat küld Líbiába az egységkormány támogatására, hogy hatékonyan tudják védeni az ország déli, illetve keleti részét a fővárost elfoglalni akaró csapatokkal szemben. Az unió vezetősége önmérsékletre szólították fel az amerikai-iráni konfliktus szereplőit is. A tagállamok külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak.

Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója elmondta, a külügyminiszterek több pontban is megállapodtak, így Josep Borell, az unió külügyi főképviselője ezt az álláspontot fogja képviselni a tárgyalásai során. A tudósító kiemelte: a közös pontok közt szerepelt

a terrorellenes küzdelem folytatása,

éppen ezért nem tekintik véglegesnek az Iszlám Állam felett aratott győzelmüket, hiszen a terrorszervezet bármikor újra megerősödhet, különösen akkor, ha Irakból kivonulnak az Iszlám Állam-ellenes koalíció csapatai.

Szijjártó Péter szerint a tanácskozáson a magyar érdekek teljes mértékben érvényesültek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható meg.