A tagállamok külügyminiszterei több pontban is megállapodtak

 

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak. A megbeszélésen több pontban is megállapodtak a küldöttek, többek közt abban, hogy folytatni kell a terrierellenes küzdelmet, és csökkenteni kell a közel-keleti feszültséget.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az unió külügyminisztereinek rendkívüli ülésén (Fotó: MTI/KKM)

Az Európai Unió fokozza az erőfeszítéseit a líbiai válság békés megoldása érdekében, hogy elkerülhető legyen a katonai beavatkozást. A válság a napokban éleződött ki újra, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdogan bejelentette, hogy katonákat küld Líbiába az egységkormány támogatására, hogy hatékonyan tudják védeni az ország déli, illetve keleti részét a fővárost elfoglalni akaró csapatokkal szemben. Az unió vezetősége önmérsékletre szólították fel az amerikai-iráni konfliktus szereplőit is. A tagállamok külügyminiszterei pénteken Brüsszelben tanácskoztak.

Baraczka Eszter az MTVA brüsszeli tudósítója elmondta, a külügyminiszterek több pontban is megállapodtak, így Josep Borell az unió külügyi főképviselője ezt az álláspontot fogja képviselni a tárgyalásai során. Az MTVA tudósítója kiemelte, a közös pontok közt szerepelt a terrorellenes küzdelmet folytatása, éppen ezért nem tekintik véglegesnek az Iszlám Állam felett aratott győzelmüket, hiszen a terrorszervezet bármikor újra megerősödhet, különösen akkor, ha Irakból kivonulnak az Iszlám Állam-ellenes koalíció csapatai.

A külügyminiszterek abban is megállapodtak, hogy csökkenteni kell az atomfegyver fejlesztéseket, így fontos célja a tagállamoknak, hogy tartsák maguk az iráni atomegyezményhez. Emellett a fontosnak tartják a feszültség csökkentését a Közel-Keleten, hiszen az unió számára komoly veszélyt jelentene a konfliktusos helyzet tovább fokozódása.

Szijjártó Péter szerint a tanácskozáson a magyar érdekeke teljes mértékben érvényesültek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!