Nehéz uniós elnökségi ciklusra készülhet Zágráb

 

Nagyon nehéz fél év elé néz Horvátország, amely január elsejétől uniós csatlakozása óta először tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az ország belpolitikai csaták mellett gazdasági nehézségekkel is küzd – mondta Tóth Norbert, a Migrációkutató Intézet vezető munkatársa a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. A népességfogyás az Európai Unión belül Horvátországban volt a legsúlyosabb. A lakosság lélekszáma 25 év alatt mintegy 15–20 százalékkal csökkent.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

Közvélekedés, hogy egy uniós tagállam akkor válik teljes értékűvé, amikor betöltötte első elnökségi ciklusát – fűzte hozzá.

A Zágráb előtt álló feladatokról elmondta, számítani kell arra, hogy ebben a periódusban a régi, nagyobb tagállamok felajánlják segítségüket, ezzel az érdekérvényesítés finomabb eszközeire utalt.

Horvátország után Németország veszi át az irányítást július elsejétől.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy nagy várakozás előzi meg a soros német elnökséget. Úgy számol, hogy Németország ebben az évben aktív szerepre tör majd és megpróbálja a kezdeményezést visszavenni Franciaországtól az európai politikában.

Hosszú idő után először fordul elő, hogy a hét uniós intézmény élén az alapító hat tagállam (Németország, Franciaország, Olaszország és a három Benelux tagállam) politikusai állnak majd.

A túlszabályozás ellen is küzd az Európai Tőzsdeszövetség

Az Európai Tőzsdeszövetség igazgatósági tagjaként is a magyar tőkepiaci érdekeket képviseli Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

A szervezet decemberi ülésén igazgatósági tagnak megválasztott szakember a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, hogy a 2014-ben elindított tőkepiaci unió kezdeményezésének célja, hogy az Európai Unió felzárkózzon az amerikai és az ázsiai tőkepiacokhoz.

Az elmúlt évek szabályozásait értékelve elmondta, hogy történtek előrelépések a fogyasztóvédelem területén, ugyanakkor a túlszabályozás jelei is kezdenek mutatkozni.

A szigorúbb szabályok miatt sokkal költségesebb lesz a tőkepiac használata az esetleges kibocsátók és tőkepiaci szereplők részére, ami a koncentráció növekedését eredményezi. Ez pedig kedvezőtlen lehet a kisebb méretű cégek és brókercégek számára – fűzte hozzá.

Az Európai Tőzsdeszövetség szerint nem olyan szabályokat kell hozni, amelyek mindenkire egységesen érvényesek, hanem figyelembe kell venni az egyedi igényeket.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!