A túlszabályozás ellen is küzd az Európai Tőzsdeszövetség

 

Az Európai Tőzsdeszövetség igazgatósági tagjaként is a magyar tőkepiaci érdekeket képviseli Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.

A szervezet decemberi ülésén igazgatósági tagnak megválasztott szakember a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, hogy a 2014-ben elindított tőkepiaci unió kezdeményezésének célja, hogy az Európai Unió felzárkózzon az amerikai és az ázsiai tőkepiacokhoz.

Az EU-ban a tőzsdén jegyzett cégek piaci értéke (kapitalizációja) a GDP 70 százalék körül van, míg a tengerentúlon ez a mutató meghaladja a 100 százalékot. A cél, hogy ezt a szintet az európai piacokon is elérjék.

Az elmúlt évek szabályozásait értékelve elmondta, hogy történtek előrelépések a fogyasztóvédelem területén, ugyanakkor a túlszabályozás jelei is kezdenek mutatkozni.


A teljes beszélgetés itt meghallgatható.

A szigorúbb szabályok miatt sokkal költségesebb lesz a tőkepiac használata az esetleges kibocsátók és tőkepiaci szereplők részére, ami a koncentráció növekedését eredményezi. Ez pedig kedvezőtlen lehet a kisebb méretű cégek és brókercégek számára – fűzte hozzá.

Az Európai Tőzsdeszövetség szerint nem olyan szabályokat kell hozni, amelyek mindenkire egységesen érvényesek, hanem figyelembe kell venni az egyedi igényeket.

Az idei évi kilátásokról elmondta, hogy vannak kockázatok, ugyanakkor „úgy tűnik, hogy a nemzetközi befektetői közösség alábbhagyott a kockázatok értékelésében”, hiszen a legnagyobb indexek csúcsok közelében tartózkodnak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!