Horvátország az első EU-elnöki tisztségére készül

 

Horvátország uniós csatlakozása óta első alkalommal tölti be a az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az ország bő öt éve az Európai Unió tagja, az első betöltött tanácsi elnökséget nagy várakozások övezik.

Andócsi János, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ igazgatója, és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az alelnöke a Kossuth Rádióban elmondta, a soros elnöki tisztségnek a társadalomban is érezhető hatása van, hiszen az ország a legfiatalabb, legújabb tag, „a 29 éves függetlenség koronájaként élik meg”, és mindenképpen nagyok a várakozások,  amik a fejlődő Európáról szólnak, olyan Európáról, amely védelmez, összeköt, és befolyással rendelkezik.

Andócsi hozzátette, hogy a figyelem jelenleg a vasárnapi elnökválasztásra koncentrálódik, így most még nem a soros elnökség a legfőbb közéleti téma az országban.

Az elnökválasztást– amely Zoran Milanovics az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, és a jobbközép által indított jelenlegi államfő, Kolinda Grabar Kitarovic között dől majd el – megelőző kampány során a jelöltek olyan témákkal kampányoltak, amiben úgy vélik, profik, tájékozottak. Számos tematika előjött, így a soros elnökség is, de a személyeskedés is, amiből a választóknak már nagyon elege van, hiszen ők a mindennapok kérdésével szeretnének foglalkozni.

Éppen ezért a választók nagy várakozással tekintenek Horvátország első EU-elnöki tisztségére, hiszen mióta Horvátország csatlakozott az Európai Unióhoz, azóta a munkanélküliség soha nem látott alacsony szinten van, az uniós forrásokat sikerült lehívni, idén már 78 százalékos a források kihasználtsága, azaz az EU átlaga fölött van kicsit.

Andócsi János hangsúlyozta, a horvát elnökség alatt is prioritást fog élvezni a migráció, és az európai biztonságpolitika.

A címlapfotó illusztráció.