Eseménydús évet zár Európa

 

Nem csak az év zárul le, de egy újabb évtized is a végéhez ér. Tavasszal európai parlamenti választásokat tartottak, amely hozott némi megújulást az európai politikában, és az erőviszonyok is átalakulni látszanak az unión belül. Élesebbé váltak a viták az EU jövőjét illetően, a migráció kérdését pedig egyre nehezebb most már a „szőnyeg alá seperni”.

Az európai politikában a következő hétéves költségvetési ciklusról is folyamatosak az ellentétek, az egyetlen egységes egyetértés a klímasemlegesség elérésének célkitűzése volt. Az évzáró európai uniós csúcstalálkozón a tagállamok támogatták azt a tervet, hogy Európa gazdasága klímasemleges legyen 2050-re.

A 2019-es év a változások éve volt Európában és az európai politikában egyaránt – jelentette ki Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Mint mondta, új politikai szereplők jelentek meg, és megalakult egy új Európai Bizottság, élén egy új vezetővel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke nehéz időszak elé néz, de az már most kirajzolódott, hogy mely az a hat terület, amelyre fókuszálni fog a következő hónapokban – mondta. Az első a zöld irányvonal további képviselete, az emberek érdekeit szolgáló gazdaság, a digitális kor igényeinek megfelelő Európa, az európai életforma további támogatása, az európai globális szerep erősítése, valamint egy új lendület kialakítása az európai demokrácia számára – sorolta.

Sokat változott Nyugat-Európa az elmúlt évben

Egy nagyon nehéz év zárul le 2019. december 31-én – erről beszélt Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető munkatársa. Mint mondta, idén is nagy kihívásokat és politikai vitákat szült a migrációs folyamat, újabb tömegek érték el Európát, ahol számos terrorcselekmény és merénylet történt az elmúlt évben.

A folyamatok miatt Nyugat-Európa folyamatos átalakuláson ment keresztül, ma már gépfegyveres katonákkal lehet találkozni a pályaudvarokon, metróállomásoknál, bevásárló központokban és az ünnepi időszakban a karácsonyi vásárokon.

Véleménye szerint ezzel teljesen megváltozott az európai emberek komfortérzete. Bár az emberek már hozzászoktak ehhez a „látványhoz”, és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően béke uralkodik, mégis azt érezni, hogy továbbra is könnyen sebezhető a térség – jegyezte meg.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!