Sokat változott Nyugat-Európa az elmúlt évben

 

Nem csak az év zárul le három nap múlva, de egy újabb évtized is. Bár sokak szerint csak egy év múlva kezdődik az évtizedváltás, néhány nap múlva már 2020-at mutat majd a naptár, amellyel már egy teljesen új szakaszt jelöl.

Egy nagyon nehéz év zárul le 2019. december 31-én – erről beszélt Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető munkatársa a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Mint mondta, idén is nagy kihívásokat és politikai vitákat szült a migrációs folyamat, újabb tömegek érték el Európát, ahol számos terrorcselekmény és merénylet történt az elmúlt évben.

A folyamatok miatt Nyugat-Európa folyamatos átalakuláson ment keresztül, ma már gépfegyveres katonákkal lehet találkozni a pályaudvarokon, metróállomásoknál, bevásárlóközpontokban és az ünnepi időszakban a karácsonyi vásárokon.

Véleménye szerint ezzel teljesen megváltozott az európai emberek komfortérzete. Bár az emberek már hozzászoktak ehhez a „látványhoz”, és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően béke uralkodik, mégis azt érezni, hogy továbbra is könnyen sebezhető a térség – jegyezte meg.

Mint mondta, az sem véletlen, hogy pont 2019-ben fogalmazódott meg először az, hogy az európai életforma védelmére egy külön portfóliót kell létrehozni. Szerinte a probléma alapvetően abban rejlik, hogy az európai életforma, mint kulturális nívó kerül veszélybe, amelynek alapját a demokratikus hagyományok és a kereszténység védelmi képezi.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.