Sok változással zárja az évet az Európai Unió

 

A 2019-es év eseménydús volt az Európai Unió történetében. Tavasszal európai parlamenti választásokat tartottak, amely hozott némi megújulást az európai politikában, és az erőviszonyok is átalakulni látszanak az unión belül. Élesebbé váltak a viták az EU jövőjét illetően, a migráció kérdését pedig egyre nehezebb most már a „szőnyeg alá seperni”.

Az európai politikában a következő hétéves költségvetési ciklusról is folyamatosak az ellentétek, az egyetlen egységes egyetértés a klímasemlegesség elérésének célkitűzése volt. Az évzáró európai uniós csúcstalálkozón a tagállamok támogatták azt a tervet, hogy Európa gazdasága klímasemleges legyen 2050-re.

A 2019-es év a változások éve volt Európában és az európai politikában egyaránt – jelentette ki Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Mint mondta, új politikai szereplők jelentek meg, és megalakult egy új Európai Bizottság élén egy új vezetővel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke nehéz időszak elé néz, de az már most kirajzolódott, hogy mely az a hat terület, amelyre fókuszálni fog a következő hónapokban – mondta. Az első a zöld irányvonal további képviselete, az emberek érdekeit szolgáló gazdaság, a digitális kor igényeinek megfelelő Európa, az európai életforma további támogatása, az európai globális szerep erősítése, valamint egy új lendület kialakítása az európai demokrácia számára – sorolta.

Hozzátette, ezek a szakpolitikai programok egyrészt az eddig elért eredményekre és a környezeti kihívásokra épülnek, másrészt pedig az európai állampolgárok véleménye alapján alakultak ki.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!