Továbbra is a migráció megállítása a legfontosabb feladat

 

Magyarország szerint továbbra is az illegális migráció az egyik legfontosabb feladata az új Európai Bizottságnak.

Magyarország továbbra is az illegális migráció megállítását és nem annak menedzselését, valamit a külső határok védelmét tartja a legfontosabb megoldandó feladatának. Ezt az álláspontot képviselte a héten Pintér Sándor belügyminiszter a Bel- és Igazságügyi Tanács brüsszeli ülésén, ahol újból napirendre került a kötelező kvótarendszer bevezetése, amit hazánk továbbra is határozottan elutasít

Új kezdetre van szükség, új ciklus kezdődik és ennek egyik prioritása az európai menekültügyi csomag” – határozta meg a feladatot az Európai Bizottság alelnöke, aki egyebek közt a migrációs kérdéseket is felügyeli – derül ki a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorából. Az Európai Bizottság a tervek szerint jövő márciusra készül ez az új migrációs csomaggal. Az illetékes biztosok a héten körutazásra indultak a tagországokba, hogy felmérjék az igényeket.

A menekültügyi csomag nyolc jogszabályi javaslata már 2016 óta az asztalon van de a távoli álláspontok miatt egyiket sem tudták lezárni. A helyzet a menekültügyi eljárásokról szóló tervezet illetve a dublini reform, tehát a menekültkvóta ügyében volt a legreménytelenebb. A kísérlet, hogy ezeket a javaslatokat kiemeljék a csomagból és a többi elemet elfogadják, nem járt sikerrel, így idén tavasszal az egész téma lekerült a napirendről.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.