Az új Európai Bizottság egy szélsőségesebb Európai Parlamenttel áll szemben

 

A héten az Európai Parlamenté volt a legfontosabb szó, már ami a bizottság hivatalba lépését illette. A képviselők egyben szavaztak a biztosi testületről, és bár az utolsó pillanatig voltak kérdések, valószínűbbnek az tűnt, hogy jóváhagyják az Európai Bizottságot.

Csütörtökön formálisan az állam és kormányfőkből álló Európai Tanács kinevezte az Európai Bizottságot. Gál Kinga az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagjaként, néppárti Fidesz-KDNP-s képviselőként követte a jelölési folyamatot és támogatta szavazatával az új Európai Bizottságot.

Az, hogy egy hónap késéssel kezdheti meg a munkáját a bizottság, nem egyedi dolog, voltak már hasonló esetek – mondta Gál Kinga. Hozzátette, a bizottságra leadott szavazatok száma sokkal nagyobb volt, mint amennyit Ursula von der Leyen kapott a nyáron.

A néppárti Fidesz-KDNP-s képviselő szerint a viták azt mutatják, hogy a bizottság egy szélsőségesebb Európai Parlamenttel áll szemben. Hozzátette, szélsőségesebb alatt arra gondolt, hogy sokkal kiélezettebb politikai viták várhatók, illetve sokkal fegyelmezetlenebbek egyes frakciók is, különösen a baloldalon, hiszen láthattuk, hogy az utolsó percig mozgolódtak a Zöldek és a szélsőbaloldali pártok is.

Gál Kinga szerint az elmúlt tíz év diplomáciai sikere, hogy Várhelyi Olivér a bővítés és szomszédságpolitika portfóliót kaphatta meg. Kiemelte, ez azért fontos, mivel erre egy olyan korszakban került sor, amikor a bővítés az unió egyik kulcskérdése.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!