Vasárnap kezdi meg a munkáját az új Európai Bizottság

 

Szerdán az Európai Parlament meggyőző többséggel szavazta meg az új Európai Bizottságot, így vasárnaptól hivatalba léphet az új biztosi testület, amelynek magyar tagja Várhelyi Olivér a szomszédság és bővítéspolitikáért felel majd – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A jelölési folyamat komoly ellenszelet kapott a baloldalról, többen is próbálták megakadályozni, hogy Magyarország delegáltja az egyik legnagyobb fajsúlyú portfóliót vihesse. Sőt, november elején ellenzéki hangvételű magyar hírportálok arról cikkeztek, saját bennfentes információikra hivatkozva, hogy mégsem lehet a magyar jelölté a bővítéspolitika.

Várhelyi Olivér elmondta: az első hivatalos kollégiumi gyűlésen újra rögzíteni fogják az alapirányokat és átbeszélik a legsürgősebb teendőket. Várhelyi Olivér kiemelte, első nap hivatali kollégáival fog megismerkedni. Várhelyi Olivér szerint minél hamarabb el kell kezdeni a nyugat-balkáni bővítési folyamat újratervezését.

Albánia és Macedónia teljesítette a feltételeket, amiket az Európai Unió kiszabott neki, de meg kell győződni arról, hogy ezzel minden tagállam egyetért-e – közölte Várhelyi Olivér. A két balkáni ország csatlakozásához szükség van minden tagország támogatására, hiszen másképp nem indulhatnak meg a tárgyalások – fűzte hozzá. Várhelyi Olivér kiemelte, legfőbb célja jövő év elejére, hogy ezeket a támogatások megszerezze, és a két ország zökkenőmentesen tudjon csatlakozni az unióhoz.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!