Mini Schengen-övezet alakul ki a Balkánon

 

Három balkáni állam, Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia megállapodott egymással egy úgynevezett mini Schengenben, ami azt jelenti, hogy útlevél nélkül, de személyi igazolvánnyal utazhatnak jövő évtől az országok állampolgárai. Szakértők szerint egyfajta balkáni integráció kezd kirajzolódni.

A Balkán elkezdett a stabilizáció irányába mozdulni, de ez elvárás is feléjük az Európai Unió részéről – erről beszélt Ördögh Tibor Balkán-szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Mint mondta, az unió már többször kérte a régiót, hogy rendezzék a politikai és gazdasági kapcsolataikat, mert csak így lehet előrébb vinni az EU-hoz való csatlakozási eljárást.

A három ország közül Szerbia már uniós tagjelölt, ugyanakkor sérelmezi, hogy a csatlakozási tárgyalások nagyon lassan haladnak. Észak-Macedónia és Albánia esetében azonban rosszabb a helyzet, az októberi uniós csúcstalálkozón ugyanis arról döntöttek az uniós állam- és kormányfők, hogy egyelőre nem kezdik meg a két ország csatlakozási mechanizmusát.

Ördögh Tibor szerint ezek az intézkedések arra sarkallták a balkáni országokat, hogy most gyakorlatilag kicsiben próbálják ki magukat. Úgy véli, a három ország együttműködése mindenki számára nyereséges lesz, főleg Észak-Macedónia és Albánia számára, ezzel az együttműködéssel ugyanis bizonyítani tudnak az EU-nak.

Szerbia tekintetében pedig azt mutatja, hogy ő az az ország, amely a többi balkáni országot is rá tudja venni egy ilyen együttműködésre, és gyakorlatilag vezetőjükként jelenik meg a nemzetközi porondon – mondta. Hozzátette, Aleksandar Vucic szerb államfő is jól jár ezzel, mert ezt kihasználva ő lehet a balkáni régió stabilizátora.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.