Kiegészítő kérdésekre kell válaszolnia a magyar biztosjelöltnek

 

Ezen a héten folytatódott a még hiányzó biztosjelöltek meghallgatásának sora. Kedden Várhelyi Olivér magyar biztosjelöltet, valamint a francia és a román jelöltet hallgatták meg, a hét második felében pedig a további szakbizottságokban folytatódott a folyamat. Közben Budapesten bemutatták az Európai Filmdíjért versengő három filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának összefoglalója.

A három biztosjelölt olyan tagállamok küldöttei, amelyeknek az első jelöltjét már elutasította egyszer az Európai Parlament szakbizottsága – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Elmondta, a francia és a román jelölt átment a meghallgatáson, Várhelyi Olivér azonban nem kapta még meg a szükséges jóváhagyást.

A jóváhagyási folyamatot a frakciókoordinátorok értékelik, és ahhoz, hogy egy jelölt átmenjen a szakbizottsági meghallgatáson, náluk kell kétharmados többséget szerezni. Úgy tudni, hogy a baloldali pártok és a liberálisok Várhelyi Olivér ellen szavaztak.

A baloldal kijelentette, azt várják el Várhelyi Olivértől, hogy határolódjon el a magyar kormánytól, mert ők csak ebben az esetben látnak garanciát arra, hogy biztosként el tudja látni majd a feladatát. Megjegyezték, ha ezt nem teszi meg, akkor ne számítson a baloldal támogatására.

Bemutatták az Európai Filmdíj jelöltjeit

Egy rejtélyes politikai gyilkosság, egy thriller a korrupcióról és egy a tradíciókkal szembe szálló nő történetét ismerhette meg már a magyar közönség is a Lux Filmnapok keretében – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A Lux Filmdíj az Európai Parlament filmdíja, amelynek célja, hogy európai fontosságú, társadalmi, szociális vagy akár politikai kérdéseket hozzon közelebb a nézőközönséghez – tájékoztatott Lővei Andrea, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője. Mint mondta, a filmnapokat 2011 óta minden évben megrendezik nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Európai Unióban.

Az Európai Parlament a három döntős filmet az unió huszonnégy hivatalos nyelvére feliratozza, lehetővé téve ezáltal, hogy minden tagállamban minden néző a saját anyanyelvét tekinthesse meg azokat. Így egy olyan kulturális tér jön létre, ahol lehetőség nyílik arra, hogy mindenki választ kapjon az esetleges kérdésekre, hiszen a film a legerőteljesebb nyelve a kultúrának – mondta.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A Kossuth Rádió Európai Idő című műsora