Bemutatták az Európai Parlament LUX Filmdíjának jelöltjeit

 

Az Európai Parlament LUX Filmdíjért versengő három filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be. Az idei jelöltek összesen kilenc európai uniós ország alkotásának eredménye, sőt részt vettek az észak-macedón és norvég alkotók is.

Egy rejtélyes politikai gyilkosság, egy thriller a korrupcióról és egy a tradíciókkal szembe szálló nő történetét ismerhette meg már a magyar közönség is a Lux Filmnapok keretében – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A Lux Filmdíj az Európai Parlament filmdíja, amelynek célja, hogy európai fontosságú, társadalmi, szociális vagy akár politikai kérdéseket hozzon közelebb a nézőközönséghez – tájékoztatott Lővei Andrea, az Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodájának vezetője. Mint mondta, a filmnapokat 2011 óta minden évben megrendezik nemcsak Magyarországon, hanem a teljes Európai Unióban.

Az Európai Parlament a három döntős filmet az unió huszonnégy hivatalos nyelvére feliratozza, lehetővé téve ezáltal, hogy minden tagállamban minden néző a saját anyanyelvén tekinthesse meg azokat. Így egy olyan kulturális tér jön létre, ahol lehetőség nyílik arra, hogy mindenki választ kapjon az esetleges kérdésekre, hiszen a film a legerőteljesebb nyelve a kultúrának – mondta.

Hozzátette, egy 21 tagból álló jelölő zsűri választja ki azt a tíz filmet, amelyek közül aztán a döntős filmek kiválasztásra kerülnek. Ez követően indul el a három film európai körútja. A filmekre nemcsak az Európai Parlament képviselői, de minden európai állampolgár szavazhat egy hónapon keresztül. Csak egy filmre lehet voksolni, végül pedig az összesítés alapján kerül ki a Lux Filmdíj nyertese – magyarázta.

Az idei győztest 2019. november 27-én hirdetik ki.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.