Európa rádiói különleges adással emlékeztek meg a berlini fal leomlásáról

 

Harminc éve annak, hogy 1989. november 9-én este 11 órakor az NDK határőrsége megnyitotta a berlini fal egyik árjáróját. Az évforduló kapcsán több európai ország rádiója is különleges műsorral készült. A különleges adások mellett több vezető politikus is személyes élményét idézte fel a jeles nappal kapcsolatban. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Fiatalok emlékeztek meg a berlini fal ledöntésének 30. évfordulóján az 1989-es eseményekről (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A kommunista rezsimek összeomlásának több szimbolikus eseménye is volt. A német események például szorosan összekapcsolódtak a három hónappal korábbi magyarországi páneurópai piknikkel, és

ilyen előzmény volt a szeptemberi magyar határnyitás is.

A rendszerváltozások sok hasonló és eltérő élményt, traumát és örömöt hoztak az egykori szocialista országokban. A harmincadik évfordulóra a régió rádiói saját rendszerváltó műsorokat készítettek. Lengyelországban A remény ideje címmel készült műsor. A dokumentum összeállítás a kommunistaellenes ellenzék egykori aktivistájáról, Jacek Piatekről szól, aki gimnazistaként kapcsolódott be az ellenzéki tevékenységbe.

Litvániának is megvan a szimbolikus rendszerváltó eseménye, ezt dolgozta fel az Út, az útkereszteződés, Alanis és én című adás. 1989. augusztus 23-án kétmillió ember fogta meg egymás kezét Litvániában, Lettországban és Észtországban, hogy hatszáz kilométeres élőlánccal fejezze ki igényét a függetlenségre, a Szovjetuniótól való elszakadásra.

Csehországban A Banda huszonöt évvel később című rádióműsorral emlékeztek, az összeállításban a rendszerváltozás éveit, a 1990-es évek hangulatát idézte fel a műsor.

Több politikus is személyes élményét idézte fel a berlini fal leomlása kapcsán

Az évforduló kapcsán Európai Bizottság ügyvivő és leköszönő elnöke Jean-Claude Junker is üzent a németeknek, mérföldkőnek nevezte a berlini fal leomlását és egy úgy fejezet kezdetének az európai kontinensen. Saját személyes élményét is felidézte, 1989 októberében súlyos autóbalesetet szenvedett, három hét kóma után pedig november 9-én tért magához.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Berlinben német vezető politikusokkal közösen emlékezett, és mint elmondta 1989-ben Nyugat-Németországban szolgált katonaként.

Felidézte, hogy

Erich Honecker német pártfőtitkár 1989 januárjában még azt jósolta, hogy a berlini fal száz év múlva is állni fog,

294 nappal később, ahogy fogalmazott „a német bátorság ledöntötte a falat, aminek tanulsága, hogy a tekintélyelvű rendszerek nem tartanak örökké ”.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.