Több ország rádiója is saját műsorral emlékezett a berlini fal leomlására

 

Harminc éve annak, hogy 1989. november 9-én este 11 órakor az NDK határőrsége megnyitotta a berlini fal egyik átjáróját. Az évforduló kapcsán több európai ország rádiója is különleges műsorral készült.

Virágokat helyeznek el a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

1989. november 9-én este 11 órakor az NDK határőrség az egyre nagyobb tömeg előtt megnyitotta Berlint elválasztó falon a Bornholmer utcai átkelőt. Ennek előzménye a kommunista állampárt egy vezetőjének, Günter Schabowski elszólása a sajtótájékoztatóján, miszerint azonnal életbe lép az utazási tilalom eltörlése.

Ez kelet-berliniek ezreit indította el a falhoz. A betonfal fizikai értelemben még a következő év nyaráig létezett, de november 9 után inkább már csak emléke volt a diktatúrának – hangzott el a Kossuth rádió Európai Idő című műsorában.

A kommunista rezsimek összeomlásának több szimbolikus eseménye is volt. A német események például szorosan összekapcsolódtak a három hónappal korábbi magyarországi páneurópai piknikkel, és ilyen előzmény volt a szeptemberi magyar határnyitás is.

A rendszerváltozások sok hasonló és eltérő élményt, traumát és örömöt hoztak az egykori szocialista országokban. A harmincadik évfordulóra a régió rádiói saját rendszerváltó műsorokat készítettek. Lengyelországban A remény ideje címmel készült műsor.

A dokumentumösszeállítás a kommunista ellenes ellenzék egykori aktivistájáról, Jacek Piatekről szól, aki gimnazistaként kapcsolódott be az ellenzéki tevékenységbe.

Litvániának is megvan a szimbolikus rendszerváltó eseménye, ezt dolgozta fel az Út, az útkereszteződés, Alanis és én című adás. 1989 augusztus 23-án kétmillió ember fogta meg a kezét Litvániában, Lettországban és Észtországban, hogy hatszáz kilométeres élő lánccal fejezze ki igényét a függetlenségre, a Szovjetuniótól való elszakadásra.

Csehországban A Banda huszonöt évvel később című rádióműsorral emlékezett, összeállításukban a rendszerváltozás éveit, a 1990-es évek hangulatát idézték vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!