Az új olasz kormány figyelmen kívül hagyta a kiadáscsökkentési szabályt

 

Idén nem kért Brüsszel költségvetési korrekciót Rómától, és ennek oka az lehet, hogy Brüsszel így próbálja megelőzni az új kormány népszerűségvesztését, valamint ezzel az intézkedéssel a bizottság távol szeretné tartani Matteo Salvini pártját a hatalomra jutástól. Időközben a brit kormány hivatalosan értesítette az Európai Tanács elnökét arról, hogy elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének halasztásáról hozott döntést. A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának összefoglalója.

Az unió történetében tavaly fordult elő első alkalommal, hogy az Európai Bizottság nem fogadta el egy tagállam, jelen esetben Olaszország költségvetését, és annak újratervezését kérte Rómától. Brüsszel az ország most benyújtott következő évi tervezetével sem elégedett, túl magasnak ítélte a 2,2 százalékos deficitet, azonban meglepő módon ezúttal nem kért a bizottsg korrekciót – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Megbukott a Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormánya

Idén megbukott a jobboldali Liga és az Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormánya. Az új kormány, hogy elkerülje a megszorító intézkedéseket és kitölthesse hivatali idejét, figyelmen kívül hagyta a kiadáscsökkentési szabályt, és a terveknek megfelelően költekezett, átlépve a meghatározott keretet.

Kiszelly Zoltán politológus kiemelte, korrekcióra idén azért nem került sor, mivel Brüsszel továbbra is hivatalában szeretné tartani a jelenlegi, a brüsszeli politikát támogató kormányt, és így próbálja elkerülni, hogy Salvini pártja kerüljön hatalomra.

Az előre hozott választástól várják a Brexit-válság megoldását

Újabb halasztást kért és kapott az Egyesült Királyság. Bármennyire is szerette volna Boris Johnson miniszterelnök, Nagy-Britannia mégsem távozott október 31-ével az Európai Unióból, azt azonban sikerült elérni a kormányfőnek, hogy előre hozott választást tartsanak decemberben – hangzott el a műsorban.

Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint Boris Johnson számára nem tűnik rossz forgatókönyvnek az előre hozott választás. Szerinte Johnson számolt azzal, hogy nem lesz képes október 31-én kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, éppen ezért már egy ideje az előre hozott választásokra játszott. Hozzátette, véleménye szerint nem biztos, hogy a választás előrelépést eredményez majd a kialakult helyzetben.

A Munkáspárt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt vezetői úgy gondolják, hogy a választás megoldhatja a válságot. A közvélemény-kutatók jelentős konzervatív párti előnyt mérnek a választásokon – mondta Tóth Norbert.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.