Az előrehozott választástól várják a Brexit-válság megoldását

 

Nem távozott október végén Nagy Britannia az Európai Unióból. Boris Johnson kormányfőnek sikerült elérni azt, hogy decemberben előrehozott választást tartsanak az országban. A Munkáspárt, a Konzervatív Párt, és a Liberális Demokrata Párt vezetői úgy gondolják, hogy a választás megoldhatja a válságot.

Újabb halasztást kért és kapott az Egyesült Királyság. Bármennyire is szerette volna Boris Johnson, Nagy Britannia mégsem távozott a múlt hónap végén az Európai Unióból, azt azonban sikerült elérni a kormányfőnek, hogy előrehozott választást tartsanak decemberben – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő műsorában.

Az még kérdés, hogy ezzel lezárulhat-e a hónapok óta húzódó kilépési folyamat. Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint már az unió türelme is fogytán van a Brexit kapcsán.

Hozzátette, Boris Johnson számára nem tűnik rossz forgatókönyvnek az előrehozott választás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a kormányfő számolt azzal, hogy nem lesz képes október 31-én kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, éppen ezért már régebb óta az előrehozott választásokra játszott. Hozzátette, véleménye szerint nem biztos, hogy a népszavazás előrelépést eredményez majd a kialakult helyzetben.

Tóth Norberttel ellentétben a Munkáspárt, a Konzervatív Párt, és a Liberális Demokrata Párt vezetői úgy gondolják, hogy a választás megoldhatja a válságot. A közvéleménykutatók jelentős konzervatív-párti előnyt mérnek a választásokon.

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint azonban ez még nem jelent semmit, hiszen a körülbelül másfél hónapos időszak a politikában, különösen a brit belpolitikában nagyon hosszú időnek számít, és akár egy hónap múlva teljesen más eredmény is születhet a választásokon.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!