A türelmüket vesztett britek valósággal kipofoznák a Brexitet a képviselőikből

 

A britek egyre elégedetlenebbek a megoldatlan kilépési feltételek miatt. Egy friss kutatás szerint a britek többsége akár az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartaná a képviselőkkel szemben. Míg a britek a kilépést sürgetik, addig a nyugat-balkáni országok a csatlakozási tárgyalások megkezdését szorgalmaznák, de egyelőre nem indulnak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. A már folyamatban lévő csatlakozási tárgyalások Szerbiával és Montenegróval csak lassan haladnak, mert az Európai Unió egy csomagként kezeli a Nyugat-Balkán régió feltartóztatását.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A brit kilépés körüli feszültség az elmúlt héten jogi fordulatokat hozott, majd a londoni parlament úgy támogatta Boris Johnson kormányfő kilépési tervét, hogy közben elutasította annak végrehajtási menetrendjét. Ezt megelőzően a miniszterelnök úgy teljesítette a törvény által rárótt feladatot, hogy nem teljesítette. Nem szignálta ugyanis a kilépés dátumának kitolását kérvényező Brüsszelbe küldött levelét, viszont nevével látta el azt a csatolt levelet, amelyben károsnak minősítette a Brexit további halogatását –hangzott el a a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Komoly elégedetlenség halmozódott fel Nagy Britanniában a Brexit kapcsán – mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Egy most közzétett felmérés szerint a britek többsége akár az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartaná a képviselőkkel szemben. A kilépést szorgalmazók körében ez az arány hetven, míg a másik oldal esetében ötven százalék körüli. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára hozzátette, az erőszak bekövetkeztét nem tartja valószínűnek a brit politikai hagyományt ismerve.

A nyugat-balkáni térségben lassan haladnak a csatlakozási tárgyalások

Az Európai Tanács múlt héten úgy döntött egyelőre nem indulnak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. A Szerbiával és Montenegróval már folyó csatlakozási tárgyalások is lassan haladnak.

A térség minden országában tudják, hogy az Európai Unió a Nyugat-Balkáni régió felzárkóztatását egy csomagként kezeli, ezért okozott felháborodást Belgrádban is, hogy az unió elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

 

A címlapfotó illusztráció.