Lassan halad a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának tárgyalása

 

Egyelőre nem indulnak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. A már folyamatban lévő csatlakozási tárgyalások Szerbiával és Montenegróval lassan haladnak annak eredményeként, hogy az Európai Unió egy csomagként kezeli a Nyugat-Balkán felzárkóztatását.

Az Európai Tanács múlt héten úgy döntött, egyelőre nem indulnak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. A Szerbiával és Montenegróval már folyó csatlakozási tárgyalások is lassan haladnak – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Magyar európai parlamenti képviselők is megszólaltak mindkét ügyben, Győri Enikő, a Néppárt fideszes politikusa súlyos hibának nevezte a többség hozzáállását Észak-Macedónia és Albánia ügyéhez. Deli Andor vajdasági magyar képviselő a szerb és montenegrói tárgyalások ütemes folytatását sürgette, annak apropóján, hogy a montenegrói országjelentés néppárti felelőse lett.

A térség minden országában tudják, hogy az Európai Unió a nyugat-balkáni régió felzárkóztatását egy csomagként kezeli, ezért okozott felháborodást Belgrádban is, hogy az unió elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával.

Szerbiában már jó ideje érzik, hogy Brüsszel az unió korábbi ígérete ellenére már nem csak a reformfolyamatok teljesítésétől teszi függővé a tárgyalási fejezetek megnyitását – mondta Kovács Elvira, a szerbiai parlament európai integrációs bizottságának alelnöke. Hozzátette, Szerbia 2015 decemberétől, az első tárgyalási fejezetek megnyitásától napjainkig, tizenhét fejezetet tudtak sikeresen lezárni, viszont idén mindössze egyet.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!