Egyre elégedetlenebbek a britek a Brexit miatt

 

A britek egyre elégedetlenebbek a megoldatlan kilépési feltételek miatt. Egy friss kutatás szerint a britek többsége akár az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartaná a képviselőkkel szemben. Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az előrehozott választás megoldás lehet a szigetország problémájára.

A brit kilépés körüli feszültség az elmúlt héten jogi fordulatokat hozott, majd a londoni parlament úgy támogatta Boris Johnson kormányfő kilépési tervét, hogy közben elutasította annak végrehajtási menetrendjét. Ezt megelőzően a miniszterelnök úgy teljesítette a törvény által rárótt feladatot, hogy nem teljesítette. Nem szignálta ugyanis a kilépés dátumának kitolását kérvényező Brüsszelbe küldött levelét, viszont nevével látta el azt a csatolt levelet, amelyben károsnak minősítette a Brexit további halogatását –hangzott el a a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Komoly elégedetlenség halmozódott fel Nagy Britanniában a Brexit kapcsán – mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Egy most közzétett felmérés szerint a britek többsége akár az erőszak alkalmazását is elfogadhatónak tartaná a képviselőkkel szemben. A kilépést szorgalmazók körében ez az arány hetven, míg a másik oldal esetében ötven százalék körüli. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára hozzátette, az erőszak alkalmazását nem tartja valószínűnek a brit politikai hagyományt ismerve.

Péntek reggel az uniós tagországok nagykövetei megbeszélést tartottak, ahol hozzájárultak a Brexit további halasztásához, viszont a kilépés pontos idejét nem szögezték le, megvárják a keddi előrehozott választásokról szóló parlamenti szavazás eredményét. Egedy Gergely szerint ez a döntés nehéz helyzetbe hozta Boris Johnsont, mivel az államfő a kilépés további lépéseit a hosszabbítási idő függvényében szerette volna meghatározni.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint az Egyesült Királyság pillanatnyilag szinte kormányozhatatlan állapotba került. A parlament megosztott, a kormány mozgásterét nagyon beszűkítették, az erőviszonyok meglehetősen kiegyenlítettek. Az előrehozott választás abban segíthet, hogy kimozdítsa az országot a jelenlegi holtpontból.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!