December elején alakulhat meg az új Európai Bizottság

 

Legalább egy hónappal csúszik az új összetételű Európai Bizottság november 1-re tervezett hivatalba lépése, ugyanis a testület megválasztott elnöke további jelöltekre vár javaslatot a tagállamok vezetőitől. Közben Fiatalok Európában címmel tartottak ifjúsági konferenciát Pécsett, hogy a fiatalok jobban megismerjék az Európai Uniót.

Ha az Európai Bizottság körülbelül 25 éves történetét megvizsgáljuk, akkor elmondható, hogy korábban is előfordultak már olyan esetek, amikor csúszott a testület megalakulása – tájékoztatott Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Hozzátette, ez semmilyen rendkívüli helyzetet nem teremt, a bizottság hivatalba lépéséig egy ügyviteli bizottság tartja kezében az irányítást.

Arról is beszélt, hogy továbbra is a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság van érvényben, ugyanakkor már más jogok vonatkoznak rájuk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy új ügyeket már nem kezdhetnek meg, de a folyamatban lévő ügyekben továbbra is el kell járniuk. Megjegyezte, gyakorlatilag arról van szó, hogy csökkentett üzemmódban működik jelenleg a bizottság, amely csak a napi ügymenetekben hoz esetről esetre döntéseket.

Az előrejelzések szerint az új Európai Bizottság körülbelül egyhónapos csúszás után alakul meg, várhatóan december 1-én. Tóth Norbert szerint, ha valóban csak egy hónapról van szó, az nem számít súlyos időveszteségnek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy nehéz időszak elé néz az új testület, hiszen továbbra is tárgyalni kell a Brexit ügyét, valamint a következő uniós költségvetés is a napirendi pontok között szerepel.

Fiatalok Európában címmel tartottak ifjúsági konferenciát Pécsett

A Sopianae Kulturális Egyesület szervezésében 2017 és 2020 között valósul meg a Közösségek Pécsett programsorozat, amelynek keretében 69 rendezvényt szerveznek meg – tájékoztatott Hafner Tamás, a Sopianae Kulturális Egyesület vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette, a Fiatalok Európában Konferencia idén harmadik alkalommal valósult meg. Célja a tudományos alapokon nyugvó, tudományágak közötti párbeszéd elindítása az Európai Unió és a csatlakozás előtt álló országok fiatal értelmisége körében – hívta fel a figyelmet.

Arról is beszélt, hogy a tagországokban élők pontos ismeretekkel rendelkeznek az EU adottságairól, a csatlakozási szándékkal rendelkező országok fiataljai pedig új szemlélettel járulhatnak hozzá a kétoldalú, de közös célú kommunikációhoz. A közös munka eredményeként, az eltérő szemszögből megközelített problémákat szintetizálva, közelebb juthatunk egy egységes és még jobb EU megteremtéséhez.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!