Még három tagállam csatlakozna a máltai menekültügyi megállapodáshoz

 

A Franciaország, Málta, Németország és Olaszország által kötött megállapodáshoz Írország, Luxemburg és Portugália is csatlakozna. A Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodásról tárgyaltak az európai uniós belügyminiszterek a keddi luxembourgi tanácsülésen.

A tanácskozás, amely a hivatalos tájékoztatás szerint munkaebéd volt, a várakozásoknak megfelelően nem hozott jelentős eredményeket – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Mint mondta, alapvetően nem az volt a cél, hogy elfogadják a máltai megállapodást, hanem, hogy megismertessék annak részleteit.

Eddig három tagállam – Portugália, Írország és Luxemburg jelezte, hogy készen áll menedékkérőket befogadni azokról a hajókról, amelyek a Földközi-tengeren bajba kerülnek, és máltai vagy olasz kikötőkbe szállítanák őket.

A tanácskozáson ugyanakkor több belügyminiszter is arról beszélt, hogy nem túl meggyőző a máltai egyezmény. A tudósító szerint többen is jelezték, hogy a javaslat irracionális abban a tekintetben, hogy jelenleg nem Olaszországon keresztül érkezik a legtöbb menedékkérő, hanem a kelet-mediterrán útvonalon.

Egy hét múlva ismét összeül az Európai Tanács, ahol az állam- és kormányfők napirendi pontján szerepel a máltai megállapodás is, és hangsúlyt kap a migráció kezelésének témája. A szíriai kurd területek ellen indított török vezetésű offenzíváról is tárgyalnak, ez ugyanis komoly aggodalmakat kelt az Európai Unióban.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!