A mai közlekedés többet kíván annál, minthogy csak egyik pontból a másikba eljussunk

 

2030-tól az új gépkocsik a 2021-es szinthez képest átlagosan 37,5, az új kisteherautók pedig 31 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki.

Az elektromos autóké a jövő? (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorban elmondta, azt láthatjuk, ma már nem elég az egyik pontból eljutni a másik pontba, mindezt úgy kell megtenni, hogy az a leggyorsabb legyen, és minél kevesebbet ártsunk vele környezetünknek. Ennek érdekében többféle járművet is használhatunk:

közösségi és megosztási rendszereket is egyaránt.

A technológiai fejlődés, vagyis a mikromobilitási eszközökként ismert járművek elterjedése gyorsan történik. Habár nem vagyunk ehhez hozzászokva, a kormány és a nagyobb városok is nyitottak ezen eszközök integrálására, ezzel pedig fokozatosan leveszik a terhet a városi közlekedésről, így egy ideálisabb állapotot teremthetnek meg idővel ezen a téren.

Egyre nagyobb szükség lesz az uniós jog speciális területeit ismerő szakemberekre

A magyar jogállamiság kritikája az európai baloldal részéről általában összefonódik a magyar bevándorláspolitikával, s nem volt eseménymentes a hét, ismét és igen nagy hangerővel került vissza a diskurzusba a kötelező elosztási kvóták terve, mindez azután, hogy az új olasz kormány megnyitotta az illegális bevándorlók előtt Lampedusa kikötőjét.

Élénk egyeztetéseket folytat Olaszország, Franciaország és Németország. Hétfőn Máltán megállapodás aláírására készülnek. Ezzel az egyezséggel

szeretnének nyomást gyakorolni a kvótát következetesen elutasító országokra,

például a közép-európaiakra – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A bevándorlás körüli vita hosszú távon megmarad

Ebből is látszik, hogy a bevándorlás körüli vita hosszú távon megmarad, és ezért is lesz egyre nagyobb szükség a jövőben az uniós jog speciális területeit ismerő és a jogszabályokat alkalmazni képes, jól felkészült szakemberekre. Egyebek mellett ide tartoznak a migránsok és menedékkérők alapvető jogai, az emberkereskedelem áldozatainak állami védelme, valamint a menekültügyi és migrációs törvény biztonsági és igazságügyi vonatkozásai.

A migrációs jog oktatását segítő tananyagot dolgozott ki közösen a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki egyetem jogi kara.

A közös kutatás mellett a program menekültügyi és migrációs jogi tananyag kidolgozására, innovatív tanulási módszerek bevezetésére, mint például a virtuális mobilitás vagy az információs és kommunikációs technológiák stratégiai használatának alkalmazására irányult.


A Kossuth Rádió Európai idő című műsora.