Egyre nagyobb szükség lesz az uniós jog speciális területeit ismerő szakemberekre

 

A magyar jogállamiság kritikája az európai baloldal részéről általában összefonódik a magyar bevándorláspolitikával. A bevándorláspolitikában sem volt eseménymentes a hét, ismét, és igen nagy hangerővel került vissza a diskurzusba a kötelező elosztási kvóták terve, mindez azután, hogy az új olasz kormány megnyitotta az illegális bevándorlók előtt Lampedusa kikötőjét.

Élénk egyeztetéseket folytat Olaszország, Franciaország és Németország. Hétfőn Máltán megállapodást is szeretnének aláírni. Ezzel az egyezséggel szeretnének nyomást gyakorolni a kvótát következetesen elutasító országokra, például a közép-európaiakra – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A bevándorlás körüli vita hosszú távon megmarad

Ebből is látszik, hogy a bevándorlás körüli vita hosszú távon megmarad és ezért is lesz egyre nagyobb szükség a jövőben az uniós jog speciális területeit ismerő és a jogszabályokat alkalmazni képes,

jól felkészült szakemberekre.

Egyebek mellett ide tartoznak a migránsok és menedékkérők alapvető jogai, az emberkereskedelem áldozatainak állami védelme, valamint a menekültügyi és migrációs törvény biztonsági és igazságügyi vonatkozásai.

A migrációs jog oktatását segítő tananyagot dolgozott ki közösen a Pécsi és az Eszéki Egyetem jogi kara

A közös kutatás mellett a program menekültügyi és migrációs jogi tananyag kidolgozására, innovatív tanulási módszerek bevezetésére – mint például a virtuális mobilitás vagy az információs és kommunikációs technológiák stratégiai használatának alkalmazására irányult.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!