Egy újabb halasztás sem kizárt a Brexit ügyében

 

A londoni alsóház keresztbe húzta Boris Johnson miniszterelnök tervét, amely kikapcsolná a törvényhozást a kilépési folyamatból, ugyanis az alsóház elfogadta a rendezetlen Brexitet megakadályozó törvényt. Olaszországban időközben megalakult az új kormány, de továbbra is kérdéses, hogy stabilizálódik-e a belpolitikai helyzet az országban.

Átalakultak a parlamenti erőviszonyok Nagy-Britanniában is, ugyanis a Konzervatív Párt elvesztette többségét a lázadó képviselők kizárása után. A hivatalos álláspont szerint nem lenne nehéz feladat a megállapodás véglegesítése úgy, hogy azt a londoni alsóház is elfogadja.

A megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényt elfogadta a londoni parlament, amelyet valószínűleg hétfőn az uralkodó is jóváhagy – jelentette ki Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Ez alapján két dologból legalább egynek teljesülnie kell – tette hozzá.

Az egyik, hogy a következő Európai Tanács ülésén a brit kormány megállapodik az Európai Unióval a kérdésben, de ha nem születik megoldás, akkor a brit parlamentnek kell szavaznia az október végi, megállapodás nélküli kilépésről. Hangsúlyozta, ha egyik opció sem teljesül, a kormányfőnek újabb halasztást kell kérnie a tanácstól legkésőbb 2020. január végéig.

Nyugalmat hoz az új kormány Olaszországban?

Sokak szerint elérkezett a nyugalom ideje az új olasz kormány megalakulásával, de ez nem lesz hosszú távú – jelentette ki Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában. Emlékeztetett, jó néhány évvel ezelőtt az Öt Csillag Mozgalom úgy szállt be az olasz politikába, hogy nem működik együtt a hagyományos pártokkal.

Elmondta, ezt az álláspontot a párt felülbírálta, és gyakorlatilag behozták a régi baloldalt ebbe a kérdésbe. Ugyanis nem azok a pártok birtokolják a hatalmat, amelyeknek a legnagyobb a támogatottsága a társadalmon belül.

Matteo Salvini, a Liga párt elnöke jelenleg 30–35 százalékos támogatottságot birtokol, amely akár még az ő „malmára is hajthatja a vizet”. Hiszen nagyon különböző gondolkodásmódú pártokból tevődik össze a jelenlegi koalíció, amely feszültségeket fog okozni, és akár a koalíció felbomlását is eredményezheti.


A teljes műsort itt hallgathatja meg

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo