Újabb mozgalmas hetet zár a brit politikai elit a Brexit jegyében

 

A londoni alsóház keresztbe húzta Boris Johnson miniszterelnök tervét, amely szerint kikapcsolná a törvényhozást a kilépési folyamatból. Az alsóház ugyanis törvényt fogadott el a rendezetlen kilépés megakadályozására, így nem teljesülhet a kormányfő terve a mindenáron való kilépésre október 31-én.

Átalakultak a parlamenti erőviszonyok is, ugyanis a Konzervatív Párt elvesztette többségét a lázadó képviselők kizárása után. A hivatalos álláspont szerint nem lenne nehéz feladat a megállapodás véglegesítése úgy, hogy azt a londoni alsóház is elfogadja.

A megállapodás nélküli Brexitet tiltó törvényt elfogadta a londoni parlament, amelyet valószínűleg hétfőn az uralkodó is jóváhagy – jelentette ki Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Ez alapján két dologból legalább egynek teljesülnie kell – tette hozzá.

Az egyik, hogy a következő Európa Tanács ülésén a brit kormány megállapodik az Európai Unióval a kérdésben, de ha nem születik megoldás, akkor a brit parlamentnek kell szavaznia az október végi, megállapodás nélküli kilépésről. Hangsúlyozta, ha egyik opció sem teljesül, a kormányfőnek újabb halasztást kell kérnie a tanácstól legkésőbb 2020. január végéig.

A brit kormány álláspontja ugyanakkor továbbra is az, hogy megállapodással hagyják el az Európai Uniót. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak, melyek középpontjában az úgynevezett „backstop” helyettesítése foglal helyet a kilépési megállapodásban. Ez az egyetlen olyan elem a múltról szóló dokumentumnak, amely a jövőbeli kapcsolatokra vonatkozik.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

euranet logo